Bibi szerint csakis áprilisi tréfa lehetett, hogy Erdogan nevén nevezte a gázai mészárlást

Bibi szerint csakis áprilisi tréfa lehetett, hogy Erdogan nevén nevezte a gázai mészárlást

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, aki mészárlásnak nevezte a Gázai övezet határán történt zavargást, amelyben 16 palesztin tüntető vesztette életét.

Netanjahu Twitter-üzenetében azt írta: „A világ legerkölcsösebb hadserege, nem fog erkölcsi szónoklatokat hallgatni olyasvalakitől, aki évek óta válogatás nélkül bombáz civileket”.

Erdogan szombaton Isztambulban hívei előtt mondott beszédében ítélte el a palesztin enklávé határán pénteken történteket. Mint mondta, kormánya mindig és mindenhol pellengérre fogja állítani „az izraeli terrort”. Az „embertelen támadásról” szólva hozzátette: „A végsőkig támogatni fogjuk palesztin testvéreinket jogos ügyükben”.

Netanjahu a Twitteren utalva Erdogan kijelentéseire hozzáfűzte: nyilván így tartják meg április 1-jét Ankarában.

Izrael régóta sérelmezi, hogy Törökország támogatja a Gázai övezetet irányító Hamászt. Tel-Aviv és Ankara 2016-ban rendezte hat éve befagyott diplomáciai kapcsolatait, s ennek keretében érte el Törökország, hogy segélyszállítmányokat küldhessen a Gázai övezetbe.

A 2014-es, Hamász elleni erős szikla hadművelet óta a pénteki volt a legvéresebb nap a több évtizedes gázai-izraeli konfliktus történetében. A Hamász folyamatos tüntetéseket tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának évfordulójáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »