Bírság járhat a migránsok befogadásáért

Bírság járhat a migránsok befogadásáért

A jobbközép olasz ellenzéki pártok polgármesterei egymás után mondanak nemet a bevándorlók befogadására, amire a balközép római kormány akarja kötelezni őket.

Michela Rosetta, a Piemonte tartományban található San Germano Vercellese polgármestere bejelentette, pénzbírsággal sújtja azokat a magánszemélyeket, egyházi intézményeket vagy más szervezeteket, amelyek az önkormányzat területén migránsokat fogadnak be.

Az önkormányzati testület által már megszavazott szankció 150 eurótól 5 ezer euróig terjed. Az ellenzéki Északi Liga polgármestere arra hivatkozott, hogy az 1800 lakosú településen a menedékkérők elhelyezése veszélyt jelenthet a közbiztonságra.

A szintén az Északi Liga színeiben Senagót vezető Magda Beretta is elutasította a migránsok befogadását. Hangsúlyozta, hogy a Milánó közeli 21 ezer lakosú település vezetőjeként az olaszok lakáshoz juttatását tekinti feladatának.

A Milánó külvárosát képző Sesto San Giovanni első embere, Roberto Di Stefano, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa arra mondott nemet, hogy a helyi sportcsarnokot a Sesto San Giovanniban élő muzulmán közösségnek bérbe adja egy vallási ünnepségre. Milánóban és térségében több mint félmilliós muzulmán közösség él. Az önkormányzat 2010 óta először tagadja meg a sportcsarnok bérbe adását. A polgármester arra hivatkozott, hogy a muzulmán közösség az utóbbi évek bérleti díját sem fizette ki.

Az olasz belügyminisztérium terve szerint az év végéig több tízezer bevándorlót kell szétosztani az önkormányzatok között. Eddig a mintegy 8 ezer olasz önkormányzatból kevesebb mint 3 ezer fogadott be menedékkérelemre várókat. A jövő tavasszal esedékes olaszországi választások előtt egyre több önkormányzat mond nemet, főleg az ellenzéki politikusok vezette városok.

Ezzel egy időben a dél-olaszországi Linosa szigete segítséget kért a római kormánytól, miután a valamivel több mint négyszáz lakosú szigetre több mint száz afrikai, többségében tunéziai és algériai fiatal érkezett meg, akik az utcákon telepedtek le a szabad ég alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »