Biztonságos távolságban halad el a Föld mellett egy "potenciálisan veszélyes" aszteroida

Biztonságos távolságban halad el a Föld mellett egy "potenciálisan veszélyes" aszteroida

Hétmillió kilométeres "biztonságos távolságban" halad el a Föld mellett pénteken a Florence nevû aszteroida, amely 4,35 kilométeres átlagos átmérõjével a legnagyobb földközeli kisbolygók közé tartozik.

Noha nagy mérete és a Föld pályájának metszése miatt a Florence a "potenciálisan veszélyes" kategóriába sorolható, a kisbolygó egészen biztosan nem ütközik össze a Földdel – közölték svájci csillagászok.

Méretei miatt a Florence sokkal fényesebben fog majd csillogni az égen, mint a mindössze 650 méter átmérõjû 2014 JO25 aszteroida, amely áprilisban 1,8 millió kilométeres távolságban száguldott el a Föld mellett.

A Florence szeptember 1-jei elhaladását számos teleszkóppal figyelik majd, az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA radarméréseket is tervez. A csillagászok szerint egy jó távcsõvel – felhõtlen idõ esetén – gyakorlott megfigyelõk maguk is láthatják az aszteroidát péntek este, amint nagy sebességgel elszáguld a Vízöntõ, a Delfin és a Csikó csillagképek találkozásánál.

A kisbolygót Schelte J. Bus amerikai csillagász fedezte 1981 márciusában, de a nevét Carolyn Shoemaker aszteroidakutató javasolta Florence Nightingale, a modern betegápolás megalapozója emlékére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »