Blokád alatt a Jobboldali Szektor, tüntetésre készülnek

Blokád alatt a Jobboldali Szektor, tüntetésre készülnek

Tüntetni készül Kijevben az elnöki hivatal előtt a kelet-ukrajnai harcokban önkéntes alakulattal részt vevő radikális párt, a Jobboldali Szektor (PSZ), tiltakozásul amiatt, hogy ukrán katonák kedden körbezárták egyik bázisukat.

Honlapján nyilvánosságra hozott közleményében a PSZ arról tájékoztatott, hogy műveleti információk szerint a kijevi vezetés nagyszabású provokációkra készül az önkéntes alakulatokkal szemben, ezért figyelmeztető demonstrációt tartanak – a dokumentum szerint szerdán – az elnöki hivatal épülete előtt.

Hírdetés

A Jobboldali Szektor előző nap közölte, hogy a frontvonalnál lévő, Doneckhez közeli Piszkiben állomásozó csapatukat bekerítették az ukrán fegyveres erők katonái. Később pontosították az információt, mondván, hogy nem Piszkiben, hanem a Doneck megyével szomszédos Dnyipropetrovszk megyei Velikomihajlivka faluban lévő támaszpontjukat kerítették be deszantosok állítólag páncélozott harcjárművekkel és nehézfegyverekkel. Dmitro Jaros, a PSZ vezetője szerint mindezt bármiféle előzetes figyelmeztetés nélkül tették. A katonák fegyverletételre szólították fel az őrségben lévő önkénteseket. Jaros elmondta, hogy nem tudott telefonon kapcsolatba lépni Viktor Muszenko vezérkari főnökkel, hogy tisztázza a helyzetet. Rámutatott, hogy ilyen akciót a vezérkar utasítása nélkül nem hajthattak volna végre a katonák.

A Jobboldali Szektor önkéntes alakulata április 10-én jelentette be: kivonja alegységét a front menti ütközőzónából, hogy felkészüljön az ukrán fegyveres erőkbe való betagozódásba. Másnap az ukrán sajtó arról számolt be, hogy a PSZ valamennyi önkéntese elhagyta Piszki települést. Április 17-én a PSZ alakulatának a faluból való kivonulását megerősítette Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője is.

Kijev azt tervezi, hogy átszervezéssel felszámolja az önkéntes zászlóaljakat mint önálló formációkat. Az önkéntes alakulatok a hadseregbe vagy a belügy-minisztérium alá tartozó Ukrán Nemzeti Gárdába tagozódnának be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »