Bojkottálják a göteborgi könyvvásárt

Bojkottálják a göteborgi könyvvásárt

Csatlakozott a kenyai Nobel-esélyes író, Thiong O Ngugi Wa is a göteborgi könyvvásár bojkottjához – jelentette be a szerző kiadója szerdán. A The Guardian szerint a 75 éves alkotó a svéd szélsőjobboldali lap, a Nya Tider jelenléte miatt határolódott el a rendezvénytől.

Nincs egyedül: április végén több mint kétszáz svéd szerző írta alá a Dagens Nyheter cikkét, bojkottot hirdetve a szélsőségesnek mondott újság miatt. Csatlakozott hozzájuk tizenkét európai kulturális intézet is. Többek közt német, francia, román, spanyol és portugál intézmények fejezték ki aggodalmaikat a Nya Tider miatt. A svédországi Francia Intézet vezetője, Laurent Clavel az SVT-nek arról beszélt, szerinte meg kell húzni a határvonalat szólásszabadság és aközött, hogy nyilvános teret biztosítunk a gyűlölködésnek.

A könyvvásár részéről viszont kijelentették, ők abban hisznek, hogy párbeszéddel lehet felvenni a harcot a rasszizmussal és az idegengyűlölettel. A lap kérte, hogy jelen lehessen a vásáron – tette hozzá a vásár kommunikációs vezetője, Birgitta Jakobbson Ekblom. 

Hírdetés

Thiong O, eredeti nevén James Ngugi 1938-ban született Kenyában. Első regénye, a Búcsú az éjtől 1964-ben jelent meg: az ötvenes évek végén játszódó mű a kenyai nép függetlenségért vívott küzdelmét mutatja meg. Akkor házasodom, amikor akarok című, 1977-es drámájáért Daniel arap Moi akkori elnök elrendelte letartóztatását. A börtönben folytatta az írást, vécépapírtekercsekre jegyezte fel művét, az Ördög a keresztent. Egyetemi állását szabadulása után sem kapta vissza, emigrált, és csak 2004-ben tért vissza Kenyába. Magyar nyelven olvasható tőle az Egy szem búza, de a Közöttünk a folyó is.

A göteborgi könyvvásárt szeptember 28. és október 1. között tartják. A legnagyobb svéd könyves rendezvényként évente százezer látogatót szokott vonzani. Az idei vásár témája egyébként az önkifejezés szabadsága lesz. A támadások hatására a göteborgiak egyszer már visszamondták a lappal kötött megállapodást, de a Nya Tider perrel fenyegetőzött, így úgy döntöttek, inkább beengedik. 

A 2012-ben alapított Nya Tider önmagát „politikailag inkorrekt, őszinte” lapnak tartja. Többen vádolták már rasszizmussal, kiemelve a médium kötődését a szélsőjobboldali Nordic Resistance Movement-hez. A lapban egyébként januárban a Jobbikról is jelent meg véleménycikk a párthoz közeli Alfahír munkatársától. Ebben arról írt, hogy Magyarországon a Jobbik a legnagyobb ellenzéki erő, de ettől még nem igaz szerinte, hogy hazánkban a szélsőjobboldali tendenciák erősödnek. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »