Börtön is járhat a „lengyel haláltábor” kifejezés használatáért

Börtön is járhat a „lengyel haláltábor” kifejezés használatáért

Megszavazta a varsói parlament azt a törvényt, amely megtiltja a „lengyel haláltábor” kifejezés használatát a holokauszttal kapcsolatban. Ha valaki így nevezi a Lengyelország területén található lágereket, például az auschwitzi koncentrációs tábort, akár 3 év börtönt is kaphat.

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor a mai Lengyelország területen található, ezért sokan egyszerűen „lengyel haláltáborként” hivatkoznak rá. A varsói törvényhozók szerint ez több tárgyi tévedésnél, és egyenesen bűncselekmény.

A lengyel parlament ezért megszavazta azt a holokauszttörvényt, amely a többi közt megtiltja a „lengyel haláltábor” kifejezés használatát. Ha valaki mégis így nevezi a Lengyelország területén található lágereket, pénzbüntetést, de akár 3 év börtönt is kaphat. A varsói kormány szerint ez nem korlátozza a szólásszabadságot.

„A múlt feltárását egyáltalán nem veszélyezteti a törvény. Még a lengyel múlt legsötétebb, legszégyenteljesebb fejezetének a kutatását sem. Lengyelország demokratikus állam, ami tiszteletben tartja a nyilvános vita szabadságát, a tudományos kutatást és a bírálathoz való jogot” – jelentette ki Marcin Warchol igazságügyi miniszterhelyettes.

Izrael azonban már az ötlet felmerülése óta tiltakozik a jogszabály elfogadása ellen: a zsidó állam történelemhamisítással vádolja Lengyelországot, arra hivatkozva, hogy a nácikkal annak idején sok lengyel is együttműködött. „Az igazság az, hogy sok nép, köztük a lengyelek is segítettek a náciknak zsidókat gyilkolni: átadták őket a náci hatóságoknak, vagy maguk ölték meg a zsidókat” – nyilatkozta Naftali Bennett izraeli oktatásügyi miniszter.

A lengyel holokauszttörvényt már csak a köztársasági elnöknek kell aláírnia, ezután lép hatályba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »