Botka megvétózta az MSZP plakátügyben alakuló együttműködését a Fidesszel

Botka megvétózta az MSZP plakátügyben alakuló együttműködését a Fidesszel

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje nemet mond minden együttműködésre a kormánypártokkal, pedig az MSZP képviselői már a Fidesszel alkudoztak a "Lex Csicskáról" – tudta meg a HVG. Ez már a második eset, hogy Botka László helyreteszi a frakciót.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan hétfőn beszélt arról, hogy több módosító javaslatot benyújtanának az Áder János köztársasági elnök által visszadobott plakáttörvényhez, például hogy kampányidőszakban csak jelölőszervezet kampányolhasson, a kormány és a CÖF pedig ne, közpénzből pedig ne hirdethessen senki kampányidőszakon kívül.

A KDNP nem zárkózott el a szocialisták javaslatának egy részétől, a Fidesz szóvivője, Halász János is bizakodó volt: "úgy néz ki, körvonalazódik egy lehetőség arra", hogy el tudják fogadni a plakáttörvényt. Jelezte: a szocialisták javaslatát hétfőn ismerték meg hivatalosan, péntekre alakítják ki álláspontjukat, és ha szükségesnek látják, kezdeményeznek további egyeztetést, ez szerdára kiderül.

A visszadobott plakáttörvény fontos részei kétharmadosak, amelyek nem mentek át előző körben. Az MSZP támogatásával viszont el lehetett volna fogadni azt. Tóth Bertalan arról beszélt, az eredeti javaslatot biztos nem szavazták volna meg.

Botka László miniszterelnök-jelölt viszont ezen a ponton közbelépett: az elnökségnek azt javasolta, az MSZP ne nyújtson be saját javaslatot, és továbbra se támogassa a Fidesz javaslatát – tudta meg a HVG a párt kommunikációs igazgatójától. Botka felvetéséről hivatalosan a pártot vezető Országos Választási Bizottság dönt, az elnökség azonban nem ment szembe Botkával.

A miniszterelnök-jelölt egyszer már megakadályozott egy közös törvénymódosítót, akkor kimondta azt is: tilos az együttműködés a Fidesszel. Abban az esetben a Vadászkamara számára ingyen átadandó kastélyokról volt szó, a javaslatot négy szocialista aláírta. Akkor a DK követelt választ, a mostani, plakáttörvényes módosító miatt a Jobbik frakcióvezetője úgy látja, paktumot kötött az MSZP és a Fidesz. Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető azt mondta, ha nem sikerül a kétharmados részekkel együtt elfogadni a törvényt, "ki kell azt dobni."


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »