Botrányolimpia készül?

Először az ausztrál csapat érkezett meg a riói játékokra. Meg is lepődtek: szivárgó vízvezetékek, a falból kilógó csövek, sötét lépcsőházak és szorgalmas munkások fogadták őket. A város polgármestere azt ígérte, csodát tesznek majd, és a következő egy hétben minden elkészül, addig is egy szállodába irányítottak több delegációt is. A falu kívülről ötcsillagos létesítménynek néz ki a teniszpályákkal, úszómedencékkel és biciklisávokkal. Összesen 3604 apartmant építettek, mind légkondicionált. A sportolók 31, egyenként 17 emeletes toronyházban kapnak szállást. Eddig 151 országból 3578 sportoló és küldöttségi tag költözött be az olimpiai faluba. A magyar csapat legnagyobb része szombaton indul útnak.
Dénes Ferenc sportközgazdász szerint az olyan hatalmas méretű projektek, mint az olimpia, rendszerint csúszással készülnek el.

„Kevés olyan ország van, ahol biztosra merném mondani, hogy nem így lenne – mondta Dénes Ferenc. – Angliában és Németországban elkészülne minden időben és megközelítőleg annyi pénzből, ahogy tervezték. A londoni olimpia csak háromszor annyiba került végül, mint amivel pályáztak, de a japánok pillanatnyilag ott tartanak, hogy már most hatszorosak a kiadásaik, azt mondják egyszerűen azért, mert rosszul terveztek.”

Felfüggesztett doppinglabor

Fél évre felfüggesztették a riói doppinglabor engedélyét, néhány napja pedig az is elképzelhetőnek látszott, hogy a teljes orosz csapatot kitiltják az olimpiáról. Erre a szocsi olimpia doppingtesztjeinek ellenőrzésekor derült fény, ami lényegében bizonyította, állami keretek között, programszerűen alkalmaztak tiltott szereket az orosz sportolók. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint innentől kezdve az orosz csapat inkább a feddhetetlenségre, mint az eredményekre hajt majd. Ennek ellenére a sportolók kivizsgálása ugyanúgy zajlik majd, mint eddig, de a szakemberek ellenőrzésében soha nem látott szigor várható.

„A riói labort éppen a szakemberei miatt függesztették fel fél évre, azért vannak a szigorítások, nehogy valaki elcsalja a mintákat – mondta Tiszeker Ágnes. – Az sincs kizárva, hogy a mintákat Montrealban vagy Lausanne-ban vizsgálják majd, vagy feddhetetlen szakembereket rendelnek a technikailag egyébként tökéletes riói laborba. A 10 500 olimpikonnál 7000 mintavételt terveznek 400 szakember közreműködésével, akik közül tíz magyar lesz majd. Az első három helyezettet automatikusan vizsgálják, de az olimpikonoktól bárhol kérhetnek mintát az ellenőrök.”

Az, hogy a riói doppingolimpia lenne, ettől függetlenül is csak szenzációhajhász kijelentés lehet. Szakemberek szerint a biológiai útlevél bevezetése óta sokat tisztult az élsport. Ez a módszer már nem a tiltott szer jelenlétét, hanem a hatásait mutatja ki a szervezetből, úgy, hogy az adott sportoló szervezetéről rögzített információkat – hormonszintek, véreredmények – elemzi hosszú távon.

A közbiztonság önmagában kockázat

Nem túl megnyugtató, hogy a hatmilliós városban tavaly 1202 gyilkosságot regisztráltak a hatóságok. Rióban mindennapos az utcai bűnözés és az erőszak. Ráadásul a versenyek előtt három héttel egy gyanús férfit vettek őrizetbe, aki az Iszlám Állammal állt kapcsolatban, és üzeneteket váltott egy terroristacsoporttal egy támadás előkészületeiről.

Feledy Botond biztonságpolitikai szakértő azt mondta: azok a területek, ahol a játékok zajlanak, jól védhetőek. Akárcsak a repülőterek belső részeit, arcfelismerőkkel, beléptető rendszerekkel biztonságban lehet tartani.
„A nagy kérdés az, hogy a puha célpontokat sikerül-e megvédeni – mondta Feledy Botond. – A lényeg az, hogy a legnépszerűbb strandokon, éttermekben, látnivalóknál tudják-e garantálni a szükséges készültséget. A terrorveszélyt illetően előny, hogy Brazília egy keresztény közeg, nem olyan könnyű támogatókat találni, mivel nincsenek muszlim közösségek, nem is volt még iszlamista támadás az országban. Tehát ez egy új terep a terroristák számára, ami mindig költségesebb és kockázatosabb. Tény az is, hogy nem olyan könnyű mozogni, mint Európa országai között, de hátrány, hogy ellenőrizhetetlenül hosszú határvonala van az országnak. Megnyugtató lenne mindenesetre, ha Rio elfogadná az USA felajánlását a terrorelhárításban, ami eddig nem történt meg.”

A brazil rendvédelmi szervek 2014-ben jól vizsgáztak a labdarúgó-világbajnokságon, az utcai verekedésen kívül komolyabb atrocitás nem történt. A város a sportolók és a mintegy 500 ezer szurkoló biztonsága érdekében a játékok idejére mindenesetre 65 ezer rendőrt és mintegy 20 ezer katonát vonultat fel, ami a legnagyobb ilyen védelmi készültség a brazil történelemben.

Másfél millió fertőzött ember

Hírdetés

A Zika-vírus is hatalmas kihívással szembesíti a szervezőket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mivel a vírus súlyos születési rendellenességeket okoz. A statisztikai adatok szerint eddig mintegy 1,5 millióan fertőződtek meg. A megelőzést ugyanakkor nehezíti, hogy nincs ellene védőoltás.

Szlávik János, az egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa azt mondja, hogy azok az orvosok és tudósok, akik ellenezték az olimpia megrendezését, nem a tömeges megbetegedések vagy a járvány miatt aggódtak, hanem azért, mert azzal, hogy a világ minden részéről tömegek jelennek meg Brazíliában, esély van arra, hogy a vírus olyan helyeken is terjedni kezd, ahol eddig ismeretlen volt. Tehát az olimpia után Magyarországra is eljuthat a vírus, Közép-Európában azonban lehetetlen, hogy terjedjen is. Más kérdés, hogy ha Ázsiába vagy Ausztráliába hurcolják be, ott képes a szaporodásra. A főorvos kifejtette: Rióban nincs járványveszély és az esetek legnagyobb részében a Zika-láz jóindulatú, gyors lefolyású betegség, amely néhány napig enyhe lázzal, hőemelkedéssel, szemgyulladással, bőrkiütéssel jár. Nagyon ritkán okoz nagyobb bajt, az esetek 5 százalékában. Rendkívül veszélyes következménye van a terhes nőkre, és ezerből egy esetben központi idegrendszeri szövődményeket is képes okozni.

Az amerikai Yale egyetem kutatói szerint jóval kisebb a kockázat, mint előzetesen hitték. A Yale megbízott kutatócsoportjának számításai szerint a vírus minimális kockázatot jelent az olimpiára utazók számára: a kutatók arra jutottak, hogy a várható 500 ezer Rióba érkezőből maximum 37 ember térne haza fertőzötten. Mindenesetre tény, hogy nem mindenkit nyugtat meg mindez. A golfozók és a teniszezők közül több világsztár bejelentette, nem kockáztat, és mégsem utazik Rióba.

Koszos vizek és szuperbaktériumok

Főleg a vizes versenyeken induló sportolóknak van félnivalójuk amiatt, hogy még a kezdés előtt egy héttel is tele vannak szeméttel a helyszínek. A lagúnákban és kikötőkben riasztó méretű a mocsok. Tovább fokozza a helyzetet, hogy számos antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon. Szinte minden mintában megtalálták a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset. Ez jobbára kórházakban fordul elő szerte a világon. A szuperbaktérium jóformán nem reagál a gyógyszerekre. Brazil kutatók szerint a baktérium egészséges emberekre nem veszélyes, de súlyos, akár halállal járó légúti fertőzést okozhat, ha valakinek a szervezete legyengült állapotban van. Ráadásul a Guanabara-öbölben is találtak ilyet, ahol az olimpia vitorlásversenyeit tartják.

Rio ráfizethet az olimpiára

Brazília amikor megkapta az olimpiarendezés jogát, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága volt. 2006 és 2012 között a brazil GDP több mint kétszeresére nőtt, a növekedést a 2008-as világválság is csak megingatni tudta. 2012 óta azonban folyamatosan zsugorodott az ország gazdasága. 2014-ről 2015-re 3,85 százalékkal csökkent a GDP, hatalmas a munkanélküliség és az infláció, a brazil állam eladósodott, a tavalyi évet 8 százalékos deficittel zárták. „Ha ránézünk Brazília 2009-es pályázatára, az olimpiarendezés célja nyilvánvalóan az volt, hogy bemutassa az ország pezsgő demokráciáját és virágzó gazdaságát – fogalmazott Jules Boykoff amerikai sporttörténész. – Hét év alatt megváltozhat minden.”

Érdekesebb kérdés, hogy milyen hatása lesz mindennek Brazília gazdaságára és a brazilok életére az olimpia után. Rio állam gyakorlatilag csődbe ment, a közelmúltban nem tudtak törleszteni a hitelezőknek. Rio helyzetén tovább ront az olajárak zuhanása, hiszen az olajkitermelés volt korábban az állam egyik fő bevételi forrása. Ráadásul a központi költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy kisegítse az államot.

„Ez sem egyedi, az eddigi legnagyobb bukás a montreali olimpia volt. Olyannyira, hogy az a ráfizetés majdnem az olimpiai mozgalom végét okozta. A város beleroppant, és az utolsó számlákat néhány éve fizette ki. Azután már egész más pályára is állították a szervezők az egész lebonyolítást, és Los Angeles óta egy üzleti típusú, szórakoztatóipari attrakció lett az olimpiából, habár láthattuk Athén példáját is, ami ugyancsak megrengette az egész országot, bizonyítva, hogy még ebben a formában is nagy kockázat egy olimpia.”

Túlvállalta magát Brazília

Brazília legnagyobb városa, Rio de Janeiro 2009-ben kapta meg az olimpia rendezési jogát. A rendezéssel a dél-amerikai ország nagy terhet vállalt, két évvel korábban a 2014-es futball-vb rendezési jogát is megnyerték. A világbajnokság rendezése sem volt már zökkenőmentes, sokan kritizálták a vb költségeit: a bajnokság költségvetése 14 milliárd dollár volt (ebből 2 milliárdot állt a FIFA), ezzel a történelem eddigi legdrágább FIFA-világbajnoksága lett a brazil. 2013-ban országszerte zavargásokba torkolló tüntetéseken követelték a két sportesemény előkészületeinek leállítását. A tiltakozók bírálták a beruházások kapcsán elharapódzó korrupciót: hat, az előkészületekkel megbízott cég ellen nyomozás folyik, és három hónapja a miniszterelnököt is felfüggesztették, majd távozott emiatt. De azt is felrótták, hogy ezek a rendezvények nem csökkentik, hanem éppen hogy növelik a társadalmi különbségeket. A brazil népesség legszegényebb harmada a nemzeti vagyon 1,2 százalékát birtokolja, míg a leggazdagabb 10 százalék 49,3 százalékát.

Szerző: Fábos Erika


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »