Bővült a foglalkoztatás az USA-ban

Bővült a foglalkoztatás az USA-ban

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint augusztusban 237 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. A júniusi növekedési adatot 178 ezerről 201 ezerre módosította az intézet.

Piaci elemzők a foglalkoztatás 185 ezres növekedését várták augusztusra. Az idei nyolc hónapból csak kétszer fordult elő, hogy 200 ezer alatt volt a foglalkoztatottak számának növekedése, havi átlagban 222 ezres emelkedést mértek, a legnagyobbat januárban (268 ezer), a legkisebbet áprilisban (148 ezer).

Augusztusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok 48 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok 74 ezerrel, a nagyvállalatok 115 ezerrel növelték a munkahelyek számát.

Az augusztusi 237 ezres növekedés gyakorlatilag teljes egészében a szolgáltatóipari szektorban (204 ezer) következett be, a termelésben mindössze 33 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 16 ezerrel, az építőiparban pedig 18 ezerrel növekedett, míg a nyersanyagipar-bányászatban ezerrel csökkent a létszám.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó munkaerőpiaci adatait. Elemzők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma 180 ezerrel nőtt augusztusban a júliusi 209 ezres emelkedés után.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »