Bővült a horvát gazdaság

Bővült a horvát gazdaság

A horvát bruttó hazai termék (GDP) az első gyorsbecslések szerint 2,8 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) szerdán. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,4 százalékkal nőtt az idei második negyedévben a GDP 2016 azonos időszakához viszonyítva, az első negyedévhez viszonyítva pedig 0,8 százalékkal.

Ez a tizenegyedik negyedév egymást követően, hogy nőtt a GDP, és gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor a gazdaság 2,5 százalékon állt. Ugyanakkor lassabban a vártnál: gazdasági elemzők 3 százalékos növekedést vártak.
A jelentés szerint a gazdasági növekedés a fogyasztás bővülésének köszönhető, amely 3,3 százalékkal emelkedett.
Nőtt az export és az import is 3,6 százalékkal, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 8,6 százalékos volt a növekedés. Az export éves szinten 4,3 százalékkal, az import pedig 5,4 százalékkal nőtt. Csökkentek ugyanakkor a beruházások: 3,2 százalékra, az előző negyedéves 5,4 százalékos növekedéssel szemben.

Megjöttek az adatok: az egész régió lehagyta a magyar gazdaságot

A DZS a harmadik negyedévben további növekedést vár a sikeres turisztikai szezon hatására, míg a negyedik negyedévben felmerül annak a lehetősége, hogy a GDP növekedését befolyásolja a Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körül kialakult helyzet. Ennek ellenére a hivatal nem számol „jelentős negatív nyomással”.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »