Bővült a szerb gazdaság a negyedik negyedévben

Bővült a szerb gazdaság a negyedik negyedévben

A 2017-es esztendő negyedik negyedévében 2,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Szerbiában az egy évvel korábbihoz képest – közölte a szerb statisztikai hivatal szerdán az előrejelzését. A végleges eredményeket február végén hozzák nyilvánosságra.

Az előző esztendőben 13 százalékkal nőtt a külkereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. A teljes külkereskedelmi forgalom 34,46 milliárd euró volt, az export 15,04 milliárd eurót, az import pedig 19,41 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom hiánya december végén 4,37 milliárd eurót tett ki, ami 20,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A külkereskedelmi forgalom 64 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le. A legtöbb árucikket Olaszországba szállította Szerbia, míg a behozatal szempontjából Németország volt a legjelentősebb partner.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy a szerb ipari termelés éves szinten 0,5 százalékkal nőtt decemberben. Tavaly 3,5 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés mértéke, mint 2016-ban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »