Brexit – Sikerült megegyezni a tárgyalások prioritásairól és menetrendjéről

Brexit – Sikerült megegyezni a tárgyalások prioritásairól és menetrendjéről

BRÜSSZEL. Sikerült megállapodásra jutni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások legfõbb prioritásairól és menetrendjérõl a Lisszaboni Szerzõdés 50. cikke szerinti egyeztetések elsõ napján – közölte hétfõ este Michel Barnier, az Európai Bizottság fõtárgyalója.

"Megegyeztünk a tárgyalások dátumairól, lebonyolításának részleteirõl és prioritásairól" – mondta Barnier az általa termékenynek nevezett ülést követõ brüsszeli sajtóértekezleten.

A volt francia miniszter ismét leszögezte, hogy a jövõbeli kapcsolatokról kizárólag akkor kezdõdhetnek meg a tárgyalások, ha a megfelelõ ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfõbb kérdésekrõl.

Hozzátette, a közösen megszabott határidõk kemények, de tarthatók. "Az Egyesült Királysággal fogunk dolgozni, nem pedig ellene" – fogalmazott.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter kijelentette: szilárd alapokat tudtak lefektetni a további egyeztetésekhez, mindkét oldal elkötelezett, hogy mihamarabb felszámolják a bizonytalanságot, törekszenek a lehetõ legjobb eredményre.

Hosszú még az út, de a kezdet ígéretes – vélekedett.

Elmondta, hogy Theresa May brit miniszterelnök az EU közelgõ csúcstalálkozóján ismertetni fogja kormánya álláspontját, és részletes ajánlatot tesz kollégáinak a szigetországban élõ uniós állampolgárok jogairól, jövõ hétfõn pedig nyilvánosságra hozzák majd az errõl szóló dokumentumot.

Davis hangsúlyozta, országa nem marad tagja az uniós belsõ piacnak, távozni fognak a vámunióból is, és szabadkereskedelmi megállapodást szeretnének majd kötni az Európai Unióval. Kiemelte: a kiválási folyamat nem zárulhat le anélkül, hogy egyezményre jutnának a jövõbeli kapcsolatokról.

A tájékoztatás szerint a felek egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy négyhetes tárgyalási fordulókat tartanak július 17-i, augusztus 28-i, szeptember 18-i és október 9-i kezdettel, angol és francia nyelven.

Az elsõ négy fordulónak az állampolgári jogok, az Egyesült Királyság fennmaradó pénzügyi kötelezettségei, illetve az ír-északír határellenõrzés kérdései lesznek a középpontjában – írták a találkozót követõen közzétett dokumentumban, amelyben kitértek emellett az átláthatóság biztosításának szükségére is.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A referendumon a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.

Theresa May március 29-én jelentette be hivatalosan országa kilépési szándékát. Az 50. cikkely kétévi idõtávlatot irányoz elõ a kilépés feltételeirõl szóló tárgyalásokra, ennek alapján a britek tagsága 2019 márciusában szûnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »