Brit és amerikai katonákat robbantottak fel Szíriában

Hevenyészett robbanószerkezet végzett egy amerikai és egy brit katonával, akik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjaiként szolgáltak Szíriában – közölték illetékes források pénteken.

A merényletet az ország északi részén található Manbídzs közelében hajtották végre csütörtök éjjel – mondták el amerikai tisztségviselők.

A terrorellenes szövetség közleményében hírül adta, hogy további öt katona megsebesült, de állampolgárságukat nem tette közzé.

Idén ez volt az első alkalom, hogy a koalíciós erők tagjai megsebesültek vagy életüket vesztették egy támadásban. Január elseje óta a dzsihadisták ellen harcoló szövetség tíz tagja halt meg harci cselekményekhez nem köthető incidensekben. Köztük van az a hét amerikai állampolgár, akik egy iraki helikopter-szerencsétlenségben vesztették életüket márciusban.

A dzsihadisták több támadást, rajtaütést és merényletet hajtottak végre az elmúlt időszakban annak ellenére, hogy elveszítették iraki és szíriai területeik nagy részét.

Az Egyesült Államok mintegy 5200 katonával van jelen Irakban, és további 2000 katonát állomásoztat Szíriában. Donald Trump amerikai elnök a héten bejelentette, hogy az amerikai csapatok hamarosan elhagyják Szíriát. A washingtoni külügyminisztérium ugyanakkor jelezte: nem tud arról, hogy az Egyesült Államok kivonulni készül a közel-keleti országból. Magas rangú tisztségviselők megerősítették, hogy szükség van a hosszú távú amerikai szerepvállalásra Szíriában.

MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »