Brit tudósok szerint ma van az év legnyomorultabb napja

Brit tudósok szerint ma van az év legnyomorultabb napja

Január harmadik hétfőjét tartják az év leginkább depresszív napjának. A Cardiffi Egyetem egyik professzora ezt az elméletét 2005-ben egy képlettel is alátámasztotta.

A tudós szerint ezen a napon azért vagyunk a szokásosnál is borúlátóbbak, mert már az ünnepi hangulat is tovaszállt, valamint sokan ilyenkor döbbenek rá mennyire kiköltekeztek decemberben. Mindezek mellé általában kint zimankó van, kevés a napfény, és többen ilyenkorra már fel is adták az újévi fogadalmaik megvalósítását. Utóbbi pedig csalódottságot és egyben motiválatlanságot is eredményez.

A képletet, amely által Cliff Arnall professzor erre a következtetésre jutott a mai napig nem ismerjük. Ezen borúlátó megállapítását azóta több kutató is kétségbe vonta, mondván nincs hiteles bizonyíték arra, hogy egyetlen konkrét napban összpontosul minden, amitől depressziósak lesznek az emberek. Bár az ellen senki nem hozott fel ellenérveket hogy akadnak olyan körülmények, amelyek miatt kevésbé érezhetjük magunkat a helyzet magaslatán az évnek ezen szakában.

2014-ben jelent meg legutóbb egy fejtegetés arról, hogy miért is igyekeztek ezt a napot a legszomorúbbként beállítani. A feltevés szerint ez egy utazási cég előre kifundált reklámkampányának volt a része, amely az úgynevezett „Blue Monday” vagyis szomorú hétfő kifejezést elhintve a köztudatban igyekezett a turisztikailag holtidőnek számító időszakban felüdülésre és feltöltődésre vágyó vendégeket megszólítani, és szállásfoglalásra biztatni.

(Híradó – Ibtimes nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »