Brüsszeli béke – Avramopulosz nekiment Tusknak

Elfogadhatatlannak nevezte kedd délután Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy frissen közzétett dokumentumban „hatástalannak” és „rendkívül megosztónak” minősítette a kötelező menekültügyi kvótákat.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcs előkészítésének keretében közzétett tanácsi dokumentumban kiemelték: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy „a kötelező kvóták ügye rendkívül megosztó”, a kérdés aránytalanul nagy figyelmet kapott gyakorlati jelentőségéhez képest, és a megközelítés így „hatástalannak bizonyult”.

Mint írták, júniusig konszenzusra kell jutni a migrációs politika belső dimenziójáról, és ehhez át kell tekinteni, hogy eddig mi működött és mi nem.

Biztosítani kell a külső határokat, meg kell előzni a tömeges beáramlást, különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között, továbbá stabil finanszírozási mechanizmust kell létrehozni a mostani ad hoc megközelítés helyett – olvasható az uniós vezetőknek megküldött dokumentumban, amely szerint az EU egyedül a tagországok teljes bevonásával tudja hatékonyan kezelni a felmerülő válsághelyzeteket.

Hírdetés

Újságírói kérdésre válaszolva Avramopulosz a szöveget „elfogadhatatlannak, Európa-ellenesnek” minősítette, amely „tagadja, figyelmen kívül hagyja” az utóbbi évek közös munkáját.

„Az Európai Tanács elnökének az a szerepe, hogy óvja Európa egységét és alapelveit, márpedig ez a dokumentum aláássa az európai projekt egyik legfőbb pillérét, a szolidaritás elvét” – jelentette ki strasbourgi sajtótájékoztatóján a görög biztos, aláhúzva, hogy a szolidaritás nem egy „á la carte menü”.

Hozzátette: határozottan nem ért egyet azzal, hogy hatástalan lenne a menedékkérők elosztására szolgáló uniós mechanizmus, annak keretében ugyanis 32 ezer embert áthelyeztek az elmúlt két évben, ami a jogosultak több mint 90 százalékát jelenti.

A migráció ügye az EU-csúcs csütörtöki napirendjén szerepel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »