Brutális szélvihar Európa-szerte: Friederike tombol (Képek, videók)

Brutális szélvihar Európa-szerte: Friederike tombol (Képek, videók)

Lezárt kikötők, leállított repülőgép- és vonatjáratok, bezárt iskolák, áram nélkül maradt háztartások, kicsavart fák, feldőlt kamionok – ezzel jellemezhető az Európa több országában is tomboló szélvihar.

Az orkán erejű szél, melyet Németországban Friederikének hívnak, elérte napközben a 203 km/órás sebességet. Sajtóértesülések szerint a szélvihar már legalább 7 halálos áldozatot szedett: egyet Belgiumban, kettőt Hollandiában, egyet Olaszországban és hármat Németországban.

A vihar, mely már Lengyelországot is elérte, nem kíméli Szlovákiát sem. A Felvidéken érezhető erős szél csak a pereme, az SHMÚ (Szlovák Hidrometeorológiai Intézet) az északi járásokra narancsriasztást adott ki.

Friederike miatt több mint százezren maradtak áram nélkül Németországban, a távolsági vonatjáratokat szüneteltetették, sok helyen a sínekre is rádőltek a szél által kicsavart fák. Hollandiában napközben szüneteltették a repülőgép- és vonatjáratokat. Belgiumban lezárták a genti kikötőt, Brüsszelben több villamosjáratot is szüneteltettek. Romániában több iskolát is bezártak, néhány útszakasz nem volt járható, több mint 32 ezren maradtak áram nélkül.

Hírdetés

Csehországban is riasztás van érvényben az erős szél, jegesedés és havazás miatt. Lengyelországban a viharos szél mellé várhatóan erős havazás is párosul.

Szlovákiában az előrejelzések szerint legfeljebb 150 km/órás széllökések várhatók a hegyekben.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: dw.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »