Búcsút vett Magyarországtól a távozó holland nagykövet

„Hiányozni fog Budapest, csakúgy, mint a vidék” – írta Twitteren Gajus Scheltema. A holland nagykövet bejegyzésében tudatta: sajnálják, hogy elhagyták Magyarországot.

We just left #Hungary with regret, will miss Budapest as well as the countryside!— Gajus Scheltema (@GajusScheltema) 2017. augusztus 30.

Mint ismeretes, nagy port kavart, hogy a távozó holland nagykövet múlt csütörtökön a 168 Órában megjelent interjújában a Fidesz-kormány Soros György- és migránsellenes kampányáról úgy vélekedett, hogy azok tudatosan létrehozott ellenségképek, és készítőik pontosan számolnak azzal is, hogy a veszély annál nagyobbnak tűnik, minél távolabb van. A holland diplomata szerint ez a gyűlöletpropaganda nagyon is hasonlít a terroristák szellemi hadjáratára: „Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta a merénylőkről és felbujtóikról a diplomata.

http://mno.hu/

Szijjártó Péter külügyminiszer már akkor kijelentette, remélik, hogy gyorsan hazamegy, Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.

http://mno.hu/

Pénteken pedig közölte, Hollandia kérjen bocsánatot, és a két ország között meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás. Bert Koenders holland külügyminiszter ugyancsak pénteken leszögezte: nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fenn a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között, ez fel sem merül.

Szijjártó később arról számolt be: pénteken felhívta a holland külügyminiszter, aki elhatárolódott leköszönő nagykövetük Magyarországot negatívan érintő kijelentéseitől, és hangsúlyozta, hogy azok nem tükrözik a holland kormány álláspontját. Hozzátette: az elhatárolódást elfogadta, és konzultál a Hágából visszarendelt nagykövettel, hogy gyorsabban meghozzák a szükséges döntéseket.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »