Buddhista szerzetesekre hallgatott az elnök: továbbra sem vásárolhatnak alkoholt a nők Srí Lankán

Buddhista szerzetesekre hallgatott az elnök: továbbra sem vásárolhatnak alkoholt a nők Srí Lankán

A Srí Lanka-i kormány szerdán jelentette be, hogy érvényen kívül helyezik azt az 1955-ös törvényt, amelynek értelmében a nők nem vásárolhattak alkoholt és csak korlátozásokkal dolgozhattak bárokban. Ezt a döntést vonatja vissza az elnök.

Maithripala Sirisena azt állítja, hogy a sajtóból értesült a parlament döntéséről, amellyel egyáltalán nem ért egyet. Nem csak ő. Magas rangú buddhista szerzetesek is kritizálták a lépést, mondván: a tiltás feloldása rombolná az ország családi kultúráját, mivel annak hatására több nő válna alkoholfüggővé.

Az elnök egy nagygyűlésen azt mondta, meghallgatta a vallási vezetők véleményét, ezért is utasította a parlamentet, hogy vonja vissza a határozatát. Nem meglepő, hogy Sirisena így nyilatkozott: antialkoholista, és már korábban is figyelmeztetett arra, hogy Srí Lankán "drasztikusan" növekszik a nők alkoholfogyasztása.

Bár az 1955-ben hozott törvényt nem tartatták be mindig szigorúan – írja a BBC -, sok nő üdvözölte a könnyítést, mivel annak nyomán hat évtized után 18 éves kor fölött szabadon vásárolhattak volna szeszes italokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es adatai szerint a Srí Lanka-inők 80,5 százaléka sosem iszik, a férfiaknál ez az arány 56,9 százalék. Nagyivónak csak a nők 0,1, a férfiaknak pedig 0,8 százaléka számít.

(HVG – BBC)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »