Bukott pénzügyes a nehéz helyzetben lévő Malév GH-nál?

Bukott pénzügyes a nehéz helyzetben lévő Malév GH-nál?

Távozik a repülőgépek földi kiszolgálását ellátó Malév Ground Handling (MGH) gazdasági igazgatója, Miklós-Kiss Adrienn, akit a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanezen pozíciójából nemrég kirúgott Horváth János követ – értesült lapunk ágazati forrásból. Úgy tudjuk, Miklós-Kiss Adrienn-nek azért kell mennie, mert a vállalat több – az Európai Unió által is vizsgált – állami támogatás ellenére sem mozdult el az anyacég Malév 2012-es bedőlése óta fennálló csődközeli helyzetből. Horváth János november elsejével távozott a BKK-tól – a hivatalos verzió szerint – „reorganizáció következtében”, ám a valódi ok vélhetően az online jegyértékesítési rendszer nyári kudarcával is összefügg.

Mint arról lapunk többször is hírt adott, a Malév GH annak ellenére termel jelentős veszteségeket, hogy a ferihegyi forgalom évek óta dinamikusan bővül. Igaz ugyanakkor, hogy

minden megbízásért ádáz küzdelem folyik, hiszen az MGH a földi kiszolgálási piacon osztozni kénytelen a török Celebivel, a brit Menziesszel, valamint a magyar hátterű BudPorttal is.

Ám az éles piaci helyzet sem mozdította elő a gazdaságtalan szervezeti működés megújítását, amelyet a havi 1,2 milliós fizetésben részesülő Miklós-Kiss Adrienn-nek kellett volna koordinálnia.

Mindössze egy reorganizációs tervet sikerült megrendelni a korábban a Malév újraszervezését is kidolgozó Capitol Consulting Grouptól, 12 millió forintért. A tavaly tavasszal elkészült, ám a 2015-ösnél frissebb adatokat nem tartalmazó anyag több valós piaci kockázattal sem számolt. Így – bár a 2017-es mérleg még nem készült el – várhatóan nem teljesülnek a tavalyi célszámok, sőt már az idei évre prognosztizált eredmények is veszélyben vannak. A reorganizációs terv a legoptimistább piaci lehetőségekből kiindulva 2017-ben –229,7 millió, az idei évre pedig már csak –179,5 millió forintos adózás előtti eredménnyel számolt.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Csakhogy az Air Berlin tavalyi csődjével ugrott a cég éves szinten negyedmilliárdos megrendelése, ráadásul a Wizz Air ősszel bevezetett, engedékenyebb poggyászelőírásai miatt is jelentős bevételtől esik el az MGH, a kézi csomagokat ugyanis már nem kell ellenőrizni.

Mindehhez még hozzájön, hogy lapunk információi szerint a MGH a napokban elveszített egy másik jól fizető megbízást is;

a Liszt Ferenc repülőtéren működő elit váróterem, a Mastercard Airport Lounge üzemeltetésére kiírt tenderen a Celebi járt sikerrel.

Ez sem meglepő: a HVG.hu szeptemberben számolt be arról, hogy a fizetős váróban koszosak a poharak, a kínált ételek frissessége és minősége pedig erősen megkérdőjelezhető. Úgy tudjuk, a Mastercard elvesztése éves szinten közel 250 milliós árbevétel-kiesést jelent, ennek körülbelül fele, azaz 125 millió forint lett volna a nyereség. Ezek a tételek lapunk becslése szerint összességében és éves szinten 300 millió forinttal ronthatják az eredményt. Az ügy kapcsán kerestük a Herczog Pétert, az MGH vezérigazgatóját, ám lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »