Bűnbe fulladó metropoliszok: Trump minisztere mentőövet dob

Bűnbe fulladó metropoliszok: Trump minisztere mentőövet dob

Jeff Sessions igazságügyi miniszter a marylandi Bethesdában kedden kezdődött kétnapos tanácskozáson jelentette be, hogy a tárca különböző részlegei és ügynökségei összehangoltan támogatnak majd 12 amerikai metropoliszt.

A tárcavezető kifejtette, hogy az ügyészi hivatal, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) és a rendfenntaró erőknek adandó ösztöndíjakkal foglalkozó részleg egyaránt részt vesz majd a programban, amelynek költségeit a szövetségi kormány fedezi.

A kiválasztott 12 város között van például az alabamai Birmingham, az indianai Indianapolis, a Tennessee államban lévő Memphis, a New York állambeli Buffalo, az ohiói Cincinnati, a texasi Houston, a missouri Kansas City, vagy a michigani Lansing.

Az új támogatási program a gyakorlatban azt jelenti, hogy e városok jelentős pénzt kapnak majd a szövetségi költségvetésből a rendőrség fejlesztésére, a rendőrök hároméves továbbképzésére, anyagi és személyi támogatáshoz jutnak állandó tanácsadói tevékenységhez és gyakoribb és szorosabb lesz az együttműködés az ügyészi hivatalok és a rendfenntartó erők között. A minisztérium ezekben a városokban két munkacsoport létrehozását is támogatja: az egyik, az úgynevezett „bajmegállapító” csoport az erőszakos bűncselekmények elleni stratégiák kidolgozásával foglalkozik majd, a „műveleti” munkacsoportnak pedig főleg a kiképzések és a továbbképzések egyeztetése lesz a feladata.

Hiányzik viszont a támogatandó városok listájáról Chicago és Baltimore, amelyek pedig a bűnözés által leginkább sújtott amerikai városok közé tartoznak. Egyelőre nem derült fény arra, hogy azért nincsenek-e a támogatandók között, mert nem gondoltak rájuk, vagy azért, mert e városok vezetői elhárították a felkínált segítséget. Mind Chicagóban, mind Baltimore-ban egyébként demokrata párti politikus a városvezető. Sessions a tanácskozáson csak annyit közölt, hogy még az idén további amerikai városokra terjesztik ki a szövetségi támogatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »