Büntetésspirálba tolja az ellenzéket a kormány?

Újra megbüntetheti az ÁSZ a Jobbikot az Együtt választmányi elnöke szerint. Mivel a kiszabott büntetést lehetetlen 15 napon belül kifizetni, egy kiszabott inkasszóval pedig a párt listás kampánytámogatásból is levonásra kerül a bírság egy része, az összeg nem számolható majd el kampánykiadásként – hívta fel a figyelmet Szigetvári Viktor.

Szigetvári facebook-bejegyzésében írt arról, hogy bár a pártoknak lenne lehetőségük részletfizetést kérni az ilyen jellegű büntetések kifizetésére, erre a Jobbiknak gyakorlatilag nincs lehetősége a 15 napos határidő miatt. Ha pedig a párt ezt nem tartja be, számláikat inkasszó alá vonhatja a NAV.

A párt számláin lévő párttámogatási összegek azonban nem fogják elérni a 330 milliót, így az inkasszó következő levonása már a listás kampánytámogatás összegéből vonódhat le. Ezzel a probléma az, hogy a büntetést nem lehet kampánykiadásként elszámolni – hiszen az inkasszó nem kampányköltség -, így a Jobbik ismét megbüntethető lesz.

Szigetvári szerint az „ÁSZ elfogult” és mivel „a politikai önkény választja ki, kinek szabad átmennie a piroson és kinek nem”, így az összes ellenzéki párt hasonló eljárásra számíthat a kormány és a számvevőszék részéről.

A politikus a Hír TV-nek azt mondta, nem megkerülhető az Állami Számvevőszék büntetése.

Ha inkasszóval sújtja a magyar állam a kampánytámogatást, akkor a förtelmes cinizmusa az Állami Számvevőszéknek azt fogja okozni, hogy még egyszer meg fognak bennünket büntetni, mert egészen egyszerűen az állami támogatásnak a nem célszerű felhasználásáért büntetnek meg minket. Bonyolult probléma ez, de azt látom, hogy az ellenzéki politika ellehetetlenítse itt kampányidőben arról szól, hogy a Fidesz megpróbál minden módon pénzt kiszedni az ellenzéki pártokból, hogy ezzel ellehetetlenítse a kampányt – nyilatkozta Szigetvári Viktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »