Büntetésspirálba tolja az ellenzéket a kormány?

Újra megbüntetheti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbikot az Együtt választmányi elnöke szerint. Mivel a kiszabott büntetést lehetetlen 15 napon belül kifizetni, inkasszóval pedig a párt listás kampánytámogatásából is levonható a bírság egy része, az összeg nem számolható majd el kampánykiadásként – hívta fel a figyelmet Szigetvári Viktor.

Szigetvári Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy bár a pártoknak lenne lehetőségük részletfizetést kérni az ilyen jellegű büntetések kifizetésére, erre a Jobbiknak gyakorlatilag nincs lehetősége a 15 napos határidő miatt. Ha pedig a párt nem tartja be az időpontot, a számláit inkasszó alá vonhatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A párt számláin lévő párttámogatási összegek azonban nem fogják elérni a 330 milliót, így a következő inkasszó már a listás kampánytámogatás összegéből vonódhat le. A probléma az, hogy a büntetést nem lehet kampánykiadásként elszámolni – hiszen az inkasszó nem kampányköltség –, így a Jobbikot ismét megbüntethetik.

Szigetvári szerint az „ÁSZ elfogult”, és mivel „a politikai önkény választja ki, kinek szabad átmennie a piroson és kinek nem”, így az összes ellenzéki párt hasonló eljárásra számíthat a kormány és a számvevőszék részéről.

A politikus a Hír TV-nek azt mondta, nem megkerülhető az Állami Számvevőszék büntetése.

Ha inkasszóval sújtja a magyar állam a kampánytámogatást, akkor a förtelmes cinizmusa az Állami Számvevőszéknek azt fogja okozni, hogy még egyszer meg fognak bennünket büntetni az állami támogatásnak a nem célszerű felhasználásáért. Bonyolult probléma ez; azt látom, hogy a Fidesz megpróbál minden módon pénzt kiszedni az ellenzéki pártokból, hogy ellehetetlenítse a kampányt – nyilatkozta Szigetvári Viktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »