Büntetőeljárás indult a beregszászi városháza magyar lobogójának levétele miatt

Garázdaság címén indított büntetőjogi eljárást az ukrán rendőrség beregszászi osztálya amiatt, hogy vasárnap a város utcáin masírozó szélsőséges nacionalisták önkényesen levették a magyar nemzeti lobogót a városháza épületéről – írja az MTI.

Kárpátaljai hírportálok keddi közlése szerint a Beregszászon vonuló soviniszták ellen a hatóságok a büntető törvénykönyv 296. cikke alapján indították meg az eljárást. Ez azt jelenti, hogy a magyar zászlót a városházáról leszedő elkövetőket a közrend súlyos megsértése miatt vonhatják felelősségre. A rendőrség megkezdte a nyomozást a provokatív cselekedetet végrehajtók személyének azonosítása érdekében.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere hétfőn jelezte, hogy rendőrségi feljelentést tesz a zászlóleszedés ügyében.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hétfőn közzétett nyilatkozatában ugyancsak kilátásba helyezte, hogy a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása végett, követelve, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, s példát statuálva a törvény teljes szigorával járjanak el, hogy a jövőben hasonló atrocitás ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel szemben sem.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfői közleményében a rendőrségnek a Beregszászon felvonuló nacionalisták viselkedésével szembeni passzivitását kifogásolta, jelezve, hogy felelősségre vonást fog kezdeményezni a kérdésben.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Vasárnap délután Beregszászon előre bejelentett, hatóságilag engedélyezett felvonulást tartott a Szabadság (Szvoboda) nevű nacionalista párt Karpatszka Szics elnevezésű egyenruhás szervezete, tiltakozásul a kisebbségi jogokat szűkítő új ukrán oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok és Magyarország részéről érő bírálatok ellen. A menet közel száz résztvevője petárdákat és füstbombákat dobálva vonult több mint egy órán át a város utcáin, miközben soviniszta jelszavakat skandált. A városháza előtt elhaladva a tüntetők leemelték az épület erkélyéről a magyar nemzeti lobogót, amelyet meg akartak gyújtani, de a vezetőjük ezt megakadályozta.

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben közölte: Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai letépték a magyar zászlót a Beregszászi Polgármesteri Hivatal épületéről.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét. Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országtól nem tűrik el az ilyen eseményeket. Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – fűzte hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »