Célegyenesbe fordult a közterületi plakátháború

Célegyenesbe fordult a közterületi plakátháború

A politikai reklámokat eddig soha nem látott mértékben rongálták meg, vagy változtatták meg annak tartalmát.

Nincs köze a választási kampányhoz azoknak a plakátoknak, amelyen más bőrszínű emberek tömege mellé csak egy „STOP” feliratot tettek – állapította meg nagyszombati ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az LMP-s Szél Bernadett a múlt héten a testülethez fordult, és tiltott kampányfinanszírozás vádjával panaszt tett a kormány ellen, hiába. Az LMP elnökség tagja most bejelentette: nem hagyják annyiban az ügyet.

„Fölkerültek az új kormányzati plakátok, amelyek értelmezhetetlen hömpölygő embertömegről szólnak. Ezek is azt mutatják, hogy a gyűlöletkeltésben nincs megállás. Az LMP ugye két konkrét intézkedést tett ezekben az ügyekben. az egyik az, hogy Szél Bernadett a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult a hömpölyg kormányinfós embertömeg ügyében, amit az NVB ugye elutasított. Mi azt gondoljuk, hogy részben itt a kormány közpénzből a Fidesznek kampányol, ezért is illegális, és maga ez az üzenet nem méltó egy magyar választási kampányhoz. Az NVB ezt elutasított, ezért a Kúriához fordulunk” – nyilatkozta Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

A választás finisében közben a legváltozatosabb módon próbálják a kormányzati és az ellenzéki plakátokat módosítani. A Jobbik szerint már nem az üzenteken hanem a mozgósításon van a hangsúly.

„Akkor, amikor a kormány mindenféle riogatókampányt folytat, és próbálja megtéveszteni az embereket, hiszen már ha arról kell beszélni, hogy meg kell állítani a migránsáradatot, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy mégis hogy a csudába engedett be 2300 migránst titokban az Orbán-kormány. Tehát azt gondolom, hogy ezekre a plakátkampányokra április 8-án csattanós választ fognak adni az emberek, akkor amikor mind Orbán Viktorra, mind pedig Orbán Viktor migárnsaira nemet fognak mondani. Az elkövetkező egy hét a legfontosabb feladata nem a koordináció, hanem a mozgósítás. Az, hogy minél több ember menjen el szavazni, és hogyha egy 70 százalékos részvételt el tudunk érni, akkor nem lesz senki és semmi, aki és ami megmenthetné a Fidesz a bukástól” – emelte ki Jakap Péter Jobbik-szóvivő.

A Momentum ennek ellenére már bejelentette: segíteni akart a Fidesznek, hogy helyes információk szerepeljenek a plakátjaikon, ezért a párt útjára indította újabb országos átmatricázó akcióját.

„Az Orbán Viktort arcképével ellátott plakátok, amiket a Fidesz helyez ki, és a Fidesz fizeti, valójában a kormány arculatát jelenítik meg. Ezért mi két fronton is támadtunk a Fideszt emiatt a plakát miatt: egyrészt jogi úton, és ma a Kúria úgy döntött, hogy valóban jogsértő ez a plakát, másrészt az aktivistáink segítségével át is matricázzuk, ugyanis azt gondoljuk a Fidesz számára nem Magyarország volt az első, sokkal inkább a stadionépítés és a gyűlöletkeltés” – mondta a Hír TV-nek Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője.

Az olimpiaellenes mozgalom a többi kormányzati plakátot is leszedetné, és emiatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »