Csa­ta­térré vál­to­zott Pá­rizs, már ha­lot­tak is van­nak

Már nem csak az ál­landó ter­ror­fe­nye­ge­tés­sel és a mig­rán­sok no-go zó­ná­i­ban ter­jedő bű­nö­zés­sel küzd a fran­cia fő­vá­ros: a ti­né­dzse­rek ban­dái is vérbe bo­rít­ják az ut­cá­kat.

Szombaton két rivális csoport közel 30 tagja csapott össze a Bastille közelében. A 13-18 évesek verekedése egy halálos áldozatot is követelt, egy 15 éves fiút késeltek halálra. Múlt novemberben egy hasonló összecsapás egy 18 éves fiú életébe került, őt lelőtték. A mostani incidens kiváltó oka még mindig rejtély, de a hatóságok szerint egy lány miatt robbanhatott ki a vita. Az ilyen konfliktusok pedig egyre többször jelennek meg Párizs utcáin.

A rendőrség szerint a főváros 18., 19., 20. és 12. kerületében a fiatalkorú bűnbandák hosszú múlttal bírnak, de már a vagyonosabb 13., 14. és 17. kerületben is egyre több tinédzser verődik csapatokba, és tevékenységük nem kifejezetten békés. A rendőrök szerint 2009 óta közel 40 banda jött létre, őket próbálják is megfigyelni, hogy megakadályozhassák a vérengzést, de az egységek e nélkül is eléggé túlterheltek.

Hírdetés

Ráadásul a hatóságok szerint a bandázás már nem korlátozódik a szegényebb, rossz körülmények között, elhanyagoló szülők mellett felnövő gyerekekre, egyre több középosztálybeli család sarja is az utcára vonul. Az viszont a rendőrök szerint előny, hogy a mai bandák már kevésbé szervezettek, nincs egyértelmű vezetőjük vagy céljuk – viszont sokkal gyorsabban jönnek létre.

Ami pedig még aggasztóbb: míg jó pár éve baseballütőkkel és husángokkal „vonultak a csatatérre” a riválisok, ma már egyre többen visznek magukkal kést, amit nem félnek használni. Mivel ezek a galerik keresik, hogy hol köthetnek bele a másikba, és bármikor hajlandóak verekedni, nem csoda, hogy egyre több bejelentés érkezik a lakosoktól a rendőrséghez arról, hogy fiatalok estek egymásnak az utcákon.

Az illetékes szervezetek szerint ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, át kéne alakítani az oktatást, de az iskola mellett a családoknak, az ifjúságnevelő csoportoknak és a kormánynak is fontos szerepe lenne.

Ripost


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »