Csak a drágább lélegeztetőgép kell?

Hiába tett 700 millió forinttal jobb ajánlatot a lélegeztetőgépek közbeszerzésén a GE óráiscég, az utolsó pillanatban őket mégis kizárta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a lélegeztetőgépek közbeszerzéséből – erre hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos, az LMP alelnöke a mai korrupcióinfón.

Így az GE által ajánlott 1 milliárd forint helyett a NovelMedix , a Med&Trade Bt. és az általában vesekőzúzással foglalkozó AVAS Egészségcentrum Kft 1,7-1,9 milliárd forint körüli ajánlata maradt csak versenyben. Pedig ahogy arra Hadházy Ákos is felhívta a figyelmet: 700 millió forintból lehetett venni például 1500 légkondicionáló berendezést azért, hogy a nyári hónapokban ne szenvedjenek a betegek a hűtetlen rendelőkben és kórházakban.

A Közbeszerzési Döntőbizottság egyébként nemrégiben már 50 millió forintra is megbüntette az ÁEEK-et a lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére kiírt pályázat miatt. Ezt Hadházy szerint úgy fogalmazták meg, hogy a műszaki kritériumoknak csak egyetlen gyártó felelhetett meg.

A most megismert dokumentumok szerint a GE céget szakmailag megalapozatlan indokokkal zárták ki a lélegeztetőgépek beszerzésénél, pedig ők több mint 40 százalékkal olcsóbban szállítottak volna. A kialakult helyzet miatt egyébként a GE jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Hatósághoz.

A történtekkel kapcsolatban Rétvári Bence államtitkár Hadházy Ákos írásbeli kérdésére adott válaszban úgy fogalmaz: a leállított lélegeztetőgép tenderben nem volt még ajánlat, így nem lehet túlárazásról beszélni. Kitért arra is, a már említett 50 millió forintos Döntőbizottsági határozata ellen az ÁEEK közigazgatási pert fog indítani.

Hadházy a Népszavának úgy nyilatkozott: szakértőik most vizsgálják, milyen jogi lépéseket kezdeményezhetnek ebben a korrupció-gyanús ügyben.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »