Csak egy kapualjban kap helyet Kodály emléktáblája Nagyszombatban

Csak egy kapualjban kap helyet Kodály emléktáblája Nagyszombatban

Kodály Zoltán elhelyezésre váró emléktáblája nem jelenthet konkurenciát Mikuláš Schneider-Trnavský már meglévő emléktáblájának, véli a műemlékvédelmi hatóság – adta hírül a korkep.sk.

Nagyszombatban a közeljövőben felavatják ugyan Kodály Zoltán kétnyelvű emléktábláját, amely már elkészült, de nem helyezhető el a történelmi városrészben lévő patinás nagyszombati Mikuláš Schneider-Trnavský Zeneház homlokzatán, hanem csak egy átjárónak használt kapualjban. Ezt a döntést tartalmazza az a levél, amelyet az illetékes Nagyszombat Megyei Műemlékvédelmi Hivatal küldött meg a Nagyszombatban székelő és az tábla kihelyezését kérelmező Nyugat-Szlovákiai Múzeumnak.

Az ok az, hogy a Kodály–tábla vetélytársa lenne  a múlt század első felében a házban élt és alkotott  Mikuláš Schneider-Trnavský ismert szlovák  zeneszerző meglévő táblájának.

Az 1958-ban elhunyt szlovák zeneszerző egyébként osztálytársa és jó barátja volt a Nagyszombatban diákoskodó Kodálynak, akinek családja ott élt, mivel édesapja a városban volt forgalmista. Sőt, még idősebb korukban is leveleztek egymással. A műemlékvédők azonban más, érdekes szempontok alapján döntöttek, amelyeket valószínűleg a néhai szlovák zeneszerző sem helyeselne.

A 90 x 70 centiméteres méretben elkészített és Kodály portréját ábrázoló emléktábla kapcsán a levélben szó szerint ezt írják:

„Prioritást kell, hogy élvezzen a jövőben is a ház homlokzatán minden más táblával szemben az a tábla, amely nemzeti kulturális emlék, vagyis Mikuláš Schneider-Trnavský emléktáblája”. Az érvelés további része még jobban bekeményít: „A kérelem további tábla elhelyezésére vonatkozik a ház homlokzatán, amely a külalakjával és méreteivel konkurál Mikuláš Schneider-Trnavský emléktáblájának, megbontja az épület és az egész homlokzat építészeti szimmetriáját. Ennélfogva a Kodály Zoltán emléktábla a beterjesztett változatban elfogadhatatlan és nem helyezhető el az épület homlokzatára. A javasolt formában azonban kihelyezhető változtatások nélkül ennek a polgári háznak a kapualjában” – áll az elutasító állásfoglalásban.

A levél még hozzáfűzi, hogy itt ezen a helyen a tábla külön lesz elhelyezve és „nem lesz  ellentétben” más táblákkal.

Az elkészült emléktáblán lévő Kodály portré is zavarja a műemlékvédőket

A válaszlevél kitér arra az alternatívára is, hogy mikor tudják elképzelni a tábla kihelyezését a történelmi épület – ahol a török háborúk idején szlovák források szerint is a magyar királyi koronát rejtegették – homlokzati részére. Nos, ehhez teljesen újat kellene készíttetni, sokkal egyszerűbbet a jelenleginél, amelyen csak szöveg lehetne rajta, kőtáblára vésve.

De legfőképpen el kellene róla távolíttatni Kodály jelenleg rajta lévő portréját, a táblának rózsaszín márványból kellene lennie, vagyis egyeznie kellene a szlovák zeneszerző régebben kint lévő táblájának anyagával.  Ilyen formában lehetne újra beterjeszteni a jóváhagyás reményében. Ez esetben két ablaknyílás között kaphatna talán helyet, de csak csavarokkal rögzíthetnék.

A tábla elhelyezését az épület kezelőjeként kérelmező Nyugat-szlovákiai Múzeum az elutasító döntést még májusban megfellebbezte, de a felettes szervként működő Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal helybenhagyta az eredeti nemleges állásfoglalást.

Berényi: Abban bíztam, hogy ilyen kormányzati összetételnél a Kodály-tábla kihelyezése nem lehet gond

„A műemlékvédelmi hivatal még a fellebbezésünket is elutasította. Bíztam pedig abban, hogy ilyen kormányzati összetételnél nem okozhat gondot az, hogy Kodály Zoltánnak kétnyelvű táblája legyen Nagyszombatban, amely méltó helyen lenne kifüggesztve.”

„Örültem annak, hogy a megye vezetősége megértéssel fogadta az ötletet és hosszabb vita után jóváhagyták azt is, hogy kétnyelvű legyen a tábla. Akadtak, akik a kétnyelvűségen szlovák és angol szöveget értettek.  A mi képviselőcsoportunk értésre adta, hogy mi a szlovák mellett a magyarra gondoltunk. Végül megszületett a beleegyező döntés, hogy szlovák és magyar nyelven kerüljön rá a szöveg, amit nagy előrelépésnek tartok” –  mondta a tábla-ügy kezdeteiről Nagyszombat megye alelnöke.

Miért lenne indokolt a Kodály – emléktábla éppen Nagyszombatban 2017-ben?

Hosszabb ideig élt itt, mint Galántán, hiszen a nagyszombati érseki főgimnáziumban 1892–1900 között az alsóbb tagozaton végezte tanulmányait, ahol 1900. június 13-án jelesen érettségizett. Az idei jubileumi Kodály év, amely a világhírű magyar zeneszerző halálának 50. évfordulója és születésének 135. évfordulója jegyében zajlik, jó alkalmat kínált arra, hogy Nagyszombatban is megtörjön a jég és kétnyelvű márványtáblát kapjon a világhírű magyar népzenekutató, zeneszerző és zenepedagógus.

Az emléktábla felavatására várhatóan szeptember második felében kerül sor.

Forrás: korkep.sk

The post Csak egy kapualjban kap helyet Kodály emléktáblája Nagyszombatban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »