Csillagok háborúja: hisztéria a világban

Csillagok háborúja: hisztéria a világban

Minden képzeletet felülmúló rekord született a Star Wars: Az ébredő Erő jegyelővételének nyitónapján – fogalmazott Greg Foster, az amerikai IMAX filmszínházlánc vezérigazgatója a hollywoodreporter.com újságírójának. Szavai jól mutatják a hajcihőt, ami a film bemutatóját övezte.

A legmegveszekedettebb rajongók már az értékesítés első napján próbálták megvenni jegyeiket a legendás filmeposz, a Csillagok háborúja új, sorban a hetedik részének, J. J. Abrams Az ébredő Erő című rendezésének a bemutatójára, amelyet világszerte december 18-án tartottak. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy az „autentikus”, „igazi” rajongók közül sokan a várakozás mellett vegyes érzésekkel várták a filmet: a borzasztó felhajtás, a reklámdömping, a médiaőrület, és a tény, hogy az új rész a Disney égisze alatt született, sokaknak azt vetítette előre: pénzhajhász, semmitmondó, üres giccsre számíthatnak, amolyan kilúgozott, galaktikus rágógumira. Nos, e sorokban nem kritikát kívánunk közölni, azt reményeink szerint később tesszük meg, ám lényeg, hogy azok szerint, akik látták már az új részt, mindenképpen érdemes megnézni Az ébredő Erőt.

„A komikus elemektől kezdve, a jelmezeken, a harcokon át, a trükkökig bezárólag J. J. Abrams egy teljesen régi vágású filmet készített” – írta a Los Angeles Times újságírója, Steven Zeitchik. „Alegnagyobb hír a Star Warsról – figyelem, spoiler veszély! – az, hogy jó lett” – írták a New York Timesban is.

Az őrület határán

Los Angelesben, a Hollywood Boulevard öt saroknyi lezárt részén Star Wars VII premierhetet tartottak még az Oscar-gálánál is nagyobb felhajtás közepette. A világprömier előtti első bemutatót természetesen a hollywoodi elit és a film alkotói nézhették meg, persze az ilyenkor szokásos külsőségek, a vörös szőnyeges rongyrázás, a már kötelezőnek számító rohamosztagosok, a régi droidok és az új közönségkedvenc BB-8 jelenléte mellett. A filmet világszerte három generáció várta (mondhatni a földlakók egy igen jelentős része): egyrészt azok, akik az első, 1977–1983 között bemutatott trilógián „nőttek fel”, aztán azok, akiket – a sok kritika ellenére – az 1999 és 2005 között született második trilógia (kronológiailag az első) bilincselt le, és persze harmadrészt azok, akiket zsenge koruknál fogva az előző két csoport rajongása fertőzött meg. Még mindig Los Angelesben maradva: a Kínai Színház előtt, amelyben 1977-ben az első Star Wars-film premierjét rendezték, már december 5. óta táboroztak a rajongók – sokan közülük jelmezbe öltözötten – a bemutatóra várva. Utóbbit egyébként Amerika szerte számos rendezvényen ünnepelték. New Orleansban az ezer tagot számláló Mardi Gras klub pizsamás, pattogatott kukoricás maratoni vetítést szervezett az első Star Wars-trilógiából. Az űreposz inspirálta klub száz tagja aztán a bemutató napján rezes bandával vonult fel a film ihlette jelmezekben a francia negyedben természetesen a Csillagok háborúja zenéjére. A texasi Austinban pedig a legelvakultabb rajongók számára maratont rendezett egy mozi az összes eddig bemutatott epizódból: a verseny addig zajlott – 16 óra után újrakezdve a sorozatot –, amíg már csak egyetlen résztvevő maradt ébren. A győztes jutalma hétéves mozibérlet és egy Star Wars-ajándék.

A külsőségeken és a megfoghatón túl is jelentős a film hatása. Az Egyesült Királyságban 177 ezren vallják magukat jedinek 2011 óta. A jedizmus mint vallás több mint 1000 követőt vonz magához naponta, amit Az ébredő Erő folyamatosan növel. Patrick Day-Childs, a vallás tanácsának egyik tagja úgy nyilatkozott: „Szerintem az emberek bizalmatlankodnak a hagyományos vallásokkal, mert nem tükrözik az életfelfogásukat. Nekünk nincs problémánk a homoszexualitással, vagy bármi hasonlóval. Nagyon elfogadóak vagyunk.”

A filmre rekordszámban fogytak elővételben a jegyek Európában is, nehezen bírták egyes moziláncok online jegyvásárlási portáljai az értékesítés nyitónapján, múlt hétfőn rájuk zúdult igényeket. Mi szerda este próbáltunk online jegyet venni Kolozsváron, folyamatosan lefagyó, összeomló rendszer mellett, de nem sikerült: az átutalás megtörtént, de jegyet nem küldött a rendszer, utóbbihoz végül csak személyesen juthattunk hozzá. A romániai multiplexmozik is követik azt a világtendenciát, hogy néhány napig szinte csak ezt a filmet vetítik. A kolozsvári Iulius Mallban például napi 18, a Polusban napi 14 vetítést tartottak a bemutató utáni időszakban.

A veterán droid, R2-D2 és labdaszerû új társa, BB-8

A siker velük van

Az ébredő Erő a nyitónapon 14,3 millió dollárt termelt csak Nagy-Britanniában, ami minden előzetes várakozást és tippelést messze felülmúlt. Az összehasonlítás végett: a legutóbbi James Bond-film 6,4 millió dollárt hozott az első nap (50 százalékkal kevesebbet), az eddigi rekordot tartó Skyfall pedig 2012-ben 9,6 millió dollárral nyitott. Igaz, a Disney nagyon igyekezett, még a csapból is Star Wars folyt világszerte már szeptember óta, egyes üzletláncokból áradt a licenctermékek sokasága (amelyek forgalma becslések szerint az első évben az 5 milliárd dollárt is elérheti). A megszokott termékeken túl hadd említsük meg a Csillagok háborúja tematikájú sajtos makarónit, kekszet, konzervlevest, de ott honol a piacon a Darth Vader arcmását égető kenyérpirító vagy a Millenium Falcont (az egyik főszereplő, Hans Solo űrhajója) formázó vágódeszka is. Borsos ára ellenére minden elképzelést felülmúló népszerűséget hozott a két ős-droid
C-3PO és R2-D2 új társa, BB-8 okostelefonnal irányítható játékváltozata, amely szerénynek korántsem nevezhető 150 dollárért kapható.

A Star Wars globális jegyárbevételét tekintve 984 millió dollárral az 1999-es Baljós árnyak vezet, a második helyen az első, 1977-es Csilagok háborúja áll 894 millió dollárral, de kiegyensúlyozottan hozta a dollármilliókat a sorozat további négy része is, e tekintetben utolsó helyen az 1983-as A Jedi vissztér áll a maga visszafogott 508 millió dollárjával. Egyébként érdekesség, hogy a filmet eredetileg forgalmazó 2oth Century Fox stúdió Hollywood egyik legnagyobb pénzügyi baklövését követte el, amikor a kezdetekben a filmet rendező George Lucas javára lemondott a licenctermékek és az esetleges folytatások jogáról. A hetvenes években ugyanis még nem vonzott tömegeket a sci-fi, nem jósoltak hát nagy jövőt neki, a filmhez kapcsolódó tárgyakat és figurákat nem igazán érezték megvásárlásra érdemesnek az emberek.

Az Erő titka

De vajon miben is rejlik az erő a fénykardokon, a védjegyül szolgáló zenén (John Williams szerzeménye), a sajátságos űrvilágon, figurákon, egyszóval a külsőségeken túl? Tucatnyi könyv, tanulmány, egyetemi szeminárium kutatta már, hogy mi lehet az űrsaga nyitja. Talán a játékosság, amely minden rajongó felnőttet újra gyerekké tesz, és az a filozófiai egyveleg és motívumvilág, amely mindig is átszőtte az emberiség gondolkodását. Az Erő ugyanazt testesíti meg, mint amit a különböző istenségek jelentenek ősidőktől fogva a létét kiszolgáltatottként megélő ember számára, az Erő pedig maga a természet- és mindenekfölötti, ami az életet valójában irányítja, befolyásolja, meghatározza. Mindezt, illetve a jó és rossz, a fekete és fehér, a jin és jang örök harcát, állandó kettősségét mind a keresztény, mind a keleti kultúr- és valláskörben megtalálhatjuk. Hogy mindezt sikerült olyan köntösben, olyan dramaturgiával, szerkezettel és rendkívül közérthető, de mégsem giccses nyelvezettel elmondani, ahogy azt már nyilván az eposz atyjának, George Lucasnak tulajdoníthatjuk. „Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva…. Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány” – nyilatkozta Lucas.

Az elmúlt húsz év legjelentősebb filmes üzlete után, amikor a The Walt Disney Company 4,05 milliárd dollárért megvásárolta a Lucasfilm Ltd-t., a nyolcvanas évek sci-fijein felnőtt, a két Star Trek-remake-et is jegyző J.J. Abrams vette át az űreposz újabb trilógiájának rendezői munkálatait. Az ébredő Erőben egyébként a régi szereposztásból Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher is visszatér az új sztárok, Adam Driver, John Boyega és Daisy Ridley oldalán. Az újabb epizódokra 2017-ben és 2019-ben számíthatnak a rajongók.

Botházi Mária
erdelyinaplo.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »