Csökken a folyók szintje Kelet-Szlovákiában

Csökken a folyók szintje Kelet-Szlovákiában

KASSA. Mérséklődött az árvízhelyzet a kelet-szlovákiai folyókon a hétvégi intenzív esőzéseket követően. Egyes szakaszokon, elsősorban a Nagymihályi és a Tőketerebesi járásban ugyanakkor továbbra is másodfokú árvízriasztás van érvényben – tájékoztatott kedden Pavel Machava, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szóvivője.

Másodfokú figyelmeztetés maradt érvényben a Bodrog folyón a Tőketerebesi járásban, illetve az Ondaván is. A helyzet ugyanakkor már mérséklődött – tette hozzá a szóvivő.  

A Ronyva (Roňava) folyóra hirdetett másod-, illetve harmadfokú árvízriasztást Alsómihályi (Michažany) térségében már visszavonták.

Machava elmondta: az erdőkből leömlő víz a Széles-tó (Zemplínska šírava) és a Domasa (Domaša) víztározókban gyűlik össze, a szokásosnál nagyjából tízszer nagyobb mennyiségben, ezért a mesterséges tavakból több vizet kell leengedni. Kedden reggel a Domasából 45 köbmétert, a Széles-tóból pedig 50 köbmétert eresztettek le másodpercenként.

„Úgy szabályozzuk, hogy a folyók alsó szakaszain se emelkedjen meg túlságosan a vízszint, hogy aztán az ágak összefolyásánál ne legyenek gondok” – pontosított a szóvivő, aki hozzátette: a vízgazdálkodási vállalat munkatársai folyamatosan nyomon követik az árvízhelyzetet, a riasztások visszavonása után pedig megkezdik a megrongálódott partszakaszok helyreállítását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »