Czeglédy rács mögött marad – "elszámoltatott" Gyurcsánynak is ott kellene ülnie, ehelyett saját magát idézgeti

Czeglédy rács mögött marad – "elszámoltatott" Gyurcsánynak is ott kellene ülnie, ehelyett saját magát idézgeti

A jogállamiság megszűnt – e szavakkal kommentálta Czeglédy Csaba, hogy hétfőn ismét előzetes letartóztatásba került, miután döntött a Szegedi Járásbíróság nyomozóbírója. Czeglédyt a múlt héten csütörtökön, nyolc és fél hónapos letartóztatása után engedték szabadon, s alig egy nappal később, pénteken otthonában újra őrizetbe vették az MSZP és a DK szombathelyi önkormányzati képviselőjét. Polt Péter legfőbb ügyész kérésére ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztette Czeglédy mentelmi jogát, amit azáltal szerzett, hogy Szombathelyen független országgyűlési képviselőjelöltként regisztrálták. A politikust a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói hozták a bíróságra.

Czeglédy tárgyalása előtt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a DK elnöke tartott sajtótájékoztatót a Szegedi Járásbíróság épülete előtt. Gyurcsány többszörösen érintett Czeglédy kapcsán: a szombathelyi politikus ügyvédként többször képviselte a szemkilövetőt, továbbá Gyurcsány feleségének cége, az Altus Portfólió Kft. korábban mintegy 200 millió forint kölcsönt nyújtott Czeglédy kérésére a büntetőügyben érintett Humán Operátor Zrt.-nek. Gyurcsány hétfőn kijelentette: szerinte egy köztörvényes bűncselekményből csinál a kormány és a médiája politikai ügyet, mert azt akarják bizonyítani, hogy a "demokratikus" ellenzéki pártok tiltott pártfinanszírozása van a Czeglédy-ügy mögött.

"Hazudnak reggel, délben és este" – idézte fel (más kontextusban elhíresült) 2006-os mondatát a DK-elnöke. Szerinte a miniszterelnök és pártja gyáva, mert politikán kívüli eszközökkel próbálja támadni őket, "de személyében emberére talált". Gyurcsány úgy vélte, Czeglédyt hamis tanúzásra akarták rábírni, amellyel a hatalom célja, hogy a rendszer ellen küzdőket az igazságszolgáltatás révén befeketítsék. Újságírói kérdésre elmondta, csütörtök este, és pénteken is beszélt telefonon Czeglédyvel, többször váltottak sms-t. Czeglédy "hogyléte" mellett szót váltottak "a miniszterelnök és szárnysegédje elmeállapotáról is". Gyurcsány, felesége Dobrev Klára és Molnár Csaba, a DK alelnöke a bíróság épületében várta meg a tárgyalás végét, egy ideig egy folyosón várakoztak Czeglédyvel, újságírók és a NAV-nyomozók által szétválasztva.

Czeglédyt és társait eredetileg bűnszervezetben elkövetett, nagy értékű költségvetési csalással gyanúsította meg a NAV: az adóhatóság szerint a politikus cége, a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Humán Operátor Zrt. 6,3 milliárd forintnyi áfát és jövedelemadót nem fizetett meg. Az ügyészség azonban most egy új ügyet talált, amellyel most is meg tudta indokolni Czeglédy előzetes letartóztatását: a NAV költségvetési csalással is meggyanúsította a politikust.

Hírdetés

A Magyar Hírlap úgy értesült, a Human Operator Zrt. – miután bankszámlái bírósági végrehajtás alatt álltak – az IdeHaza Iskolaszövetkezetre engedményezte azokat a kifizetéseket, amelyeket a McDonald’s tizenkét egységének szerződés szerint közvetlenül a Human Operatornak kellett volna kifizetnie. Így jutottak hozzá Czeglédyék 148 millió forinthoz. Az IdeHaza Iskolaszövetkezetet Alba Student néven eredetileg Bodajkon jegyezték be. Később új néven folytatva Komáromba tették át a szövetkezet székhelyét, s ez volt az az iskolaszövetkezet is, amely az adóelcsalási piramisjáték végén utoljára bedőlt. Két szombathelyi illetőségű vezetője szintén előzetes letartóztatásban van a szegedi Csillag-börtönben. Az IdeHaza Iskolaszövetkezet még 2015 márciusában került fel az adóhatóságnál százmillió forint feletti tartozással bírók listájára.

A bírósági döntéssel egy időben az MSZP és a DK közös titkos pénztárnokának nevezte a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc hétfőn is rohant Czeglédy Csabához.

"Czeglédy Csaba a Gyurcsány-párt és az MSZP közös titkos pénztárnoka. Teljesen egyértelmű, hogy ezért védelmezik őt, ezért tesznek meg mindent, hogy kikerüljön az előzetesből, és hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az ellene indult büntetőeljárásban" – mondta Budai Gyula. Szerinte ezért gyűjtöttek neki ajánlásokat is és akarták a mentelmi jog mögé bújtatva kihozni az előzetes letartóztatásból.

"Vajon miért fontos és nélkülözhetetlen Czeglédy Gyurcsány Ferencnek és a szocialista pártnak?" – tette fel a kérdést.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »