Danko: vagy megegyezünk, vagy szakértői kormány lesz

Danko: vagy megegyezünk, vagy szakértői kormány lesz

Pozsony. Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke nem tudja elképzelni a kormányzást Richard Sulíkkal (SaS), Igor Matoviècsal (O¼aNO) és Boris Kollárral (Család vagyunk). Számára az egyetlen alternatíva a megegyezés a koalíciós partnerekkel, vagy a szakértõi kormány. Ezt ma a szlovák parlamentben tartott sajtótájékoztatón jelentette ki.

Elutasította az együttmûködést a Szabadság és Szolidaritással, az Egyszerû Emberekkel és a Család vagyunk mozgalommal.

„Nem tudok elképzelni politikai párbeszédet más vezetõkkel. Nem tudom elképzelni a kormányt Richard Sulíkkal, Igor Matoviècsal és Boris Kollárral. Két lehetõség van, a megegyezés, vagy jön a szakértõi kormány.  Vagy az embereknek kell elgondolkodniuk azon, milyen államot akarnak” – tájékoztatott Andrej Danko, a koalíciós nemzeti párt elnöke.

Szerinte „nincs rendben” a társadalmi hangulat, amikor az emberek a politikában egymást sértegetik. Elismételte, ha 2020-ban a SaS, az O¼aNO és a Család vagyunk alakít kormányt, szívesen megnézi, „hogyan gondoskodik majd családügyi miniszterként Boris Kollár a családokról.”

Nem mondta meg az új oktatásügyi miniszter nevét, azt sem árulta el, hogyan fog szavazni a Szlovák Nemzeti Párt Ján Richter menesztésével kapcsolatban. „Akkor válaszolok Önöknek, amikor tudni fogom a választ. De ne konspiráljanak!” – mondta Danko a média képviselõinek.

Az ellenzék benyújtotta  javaslatát Richter menesztésére, hét napon belül össze kell hívni a rendkívüli parlamenti ülést. A SNS már nyilvánosan közölte, hogy Robert Fico (Smer-SD) kormányfõnek felelõsségre kell vonnia Richtert, ahogy ezt megtette a távozó oktatásügyi miniszter, Peter Plavèan (SNS) esetében is.

Sajtóértesülések szerint Andrej Danko a múlt heti koalíciós tanács ülésén elmondta, a SNS kész megszavazni a Richter leváltására vonatkozó ellenzéki javaslatot. Robert Fico erre azt mondta, a szavazást össze kell kötni a kormány iránti bizalmi szavazással. A Smer-SD, a SNS és a Most-Híd ezt mindeddig nem erõsítették meg.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke ma megismételte, hogy felelõsséget jelent a koalíciós tagság, és kompromisszumot kell keresni. „Ha úgy döntök a politikai pártommal, az elnökségemmel, hogy más úton megyünk tovább, azt jelezni fogom Önöknek” – zárta le a témát Andrej Danko.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »