De Rossi és Barzagli is búcsúzik az olasz válogatottól

De Rossi és Barzagli is búcsúzik az olasz válogatottól

MILÁNÓ. Gianluigi Buffon után a keret "maradék" két 2006-os világbajnoka, Daniele De Rossi és Andrea Barzagli is lemondta a szereplést az olasz labdarúgó-válogatottban. Szerdára közgyûlést hívott össze az Olasz Labdarúgó Szövetség, hogy megvitassa a kialakult helyzetet és a válogatott kudarcát.

A 34 éves De Rossi 13 év alatt 117 mérkõzésen viselte a címeres mezt, ezzel a negyedik az örökrangsorban, míg a 36 esztendõs Barzagli 73 alkalommal volt válogatott.   

Könnyen elképzelhetõ, hogy a hétfõi kudarc után a gárda legjobb védõje, Giorgio Chiellini is hamarosan hasonló döntésre jut, azonban a Juventus klasszisa egyelõre "nyitva hagyta az ajtót".

Egyelõre nem mond le az olasz kapitány

Gian Piero Ventura egyelõre nem mondott le az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, pedig csapata nem jutott ki a jövõ nyári, oroszországi világbajnokságra.

"Nem mondok le, mert nem beszéltem a szövetség elnökével. Értékelnünk kell a történteket, és majd meglátjuk…" – nyilatkozta Ventura, akit a keret összetétele és a csapat taktikája miatt is rengetegen kritizáltak. A 69 éves edzõ hozzátette, úgy érzi, bocsánatot kell kérnie az olaszoktól az eredményért.   

Az olaszok az idegenbeli 1-0-s vereség után hétfõn, a pótselejtezõ milánói visszavágóján gól nélküli döntetlent játszottak Svédországgal, így 1958 után maradtak le újból a világbajnokságról.   

A szövetségi kapitány távozása biztosnak tûnik, mert a szerzõdése a hírek szerint tartalmaz egy olyan pontot, hogy menesztik, ha a válogatott nem jut ki a jövõ évi tornára.   

Ventura kijelentette, hosszú évek óta a labdarúgásban dolgozik, ezért tudja, hogyan dolgozza fel a mostani kudarcot. "Megtiszteltetés számomra, hogy részese lehettem a válogatottnak, együtt dolgozhattam nagy bajnokokkal és másokkal. Ma este értettem meg igazán a nemzeti csapat irányításának jelentõségét. Természetesen nagyon csalódott vagyok" – vallotta be a szakvezetõ.   

Az olasz sportsajtóban már hetekkel a svédek elleni párharc elõtt megjelent, hogy Venturának a pótselejtezõ kimenetelétõl függetlenül távoznia kell. Lehetséges utódjaként Carlo Ancelottit, Antonio Contét, Massimiliano Allegrit és Roberto Mancinit is emlegetik.  

Szerdán válságülést tart a szövetség

Szerdára közgyûlést hívott össze az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), hogy megvitassa a kialakult helyzetet, a válogatott kudarcát, a világbajnoki pótselejtezõs kiesést.   

"Végtelenül szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra. Ez egy kudarc, amely közös megoldást kíván." – mondta kedden Carlo Tavecchio, a FIGC elnöke, hozzátéve, hogy szerdán közösen elemzik a történteket és döntést hoznak a jövõrõl.

A kudarc miatt kérdésessé vált Tavecchio sorsa is. Az ország olimpiai bizottságának elnöke, Giovanni Malago a közelmúltban kijelentette, Tavecchiónak le kellene mondania, ha a válogatott nem jut ki a vb-re.   

Amikor a nemzeti csapat az elõzõ, 2014-es világbajnokságon nem jutott tovább a csoportkörbõl, Giancarlo Abete elnök és Cesare Prandelli szövetségi kapitány is azonnal lemondott.

Olasz sajtóvisszhang:   

Tuttosport: "Az igazság fáj, és soha annyira, mint ezúttal: mert az igazság az, hogy jogos, ami történt. Olaszország nem lesz ott a vb-n, és kiérdemelte ezt, elõször is azzal, hogy a nép egy része fütyült, amikor a svéd himnuszt játszották. Lehet sírni, mint Buffon és sokmillió olasz. Lehet káromkodni, mint De Rossi a kispadon. Lehet hallgatni, mint Ventura, a legtisztességesebb szövetségi kapitány. Mindenki mehet haza, igen."   

Corriere dello Sport: "Ez az olasz futball valósága, története legfájóbb megaláztatása, szégyene, ami semmihez nem hasonlítható. Buffon õszinte és szenvedélyes könnyei szimbolizálják több apa összeomlását, ami elõl senki, de senki nem menekülhet."   

La Gazzetta dello Sport: "A mindent eldöntõ mérkõzés másnap is fájdalmas. Ventura nem tehet mást, csak távozhat. Buffon és a többi nagy öreg számára még nehezebb lesz ezt feldolgozni, hiszen annyi nagy siker után egy ilyen visszavonhatatlan vereséggel vesznek búcsút."

Bombaerõs a lemaradók álomcsapata

Elképesztõen erõs csapatot állított össze a német hírügynökség, a dpa a világbajnokságról lemaradó labdarúgó-válogatottak legjobbjaiból.

A két legnagyobb meglepetést Európából az olaszok, Dél-Amerikából pedig a legutóbbi két Copa Americán gyõztes chileiek távolmaradása okozta, így nem meglepõ, hogy a képzeletbeli tizenegybe négy játékost ad ez a két válogatott.
    
    A dpa álomcsapata a lemaradókból:
Gianluigi Buffon (olasz) – Giorgio Chiellini (olasz), Szokratisz Papasztathópulosz (görög), David Alaba (osztrák) – Alexis Sanchez (chilei), Arturo Vidal (chilei), Nuri Sahin (török), Naby Keita (guineai) – Gareth Bale (walesi), Pierre-Emerick Aubameyang (gaboni), Edin Dzeko (bosnyák).
    cserepad:
Andrea Barzagli (olasz), Hakan Calhanoglu (török), Christian Pulisic (amerikai), Andrej Jarmolenko (ukrán)


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »