"Demokráciaképzés menekülteknek" – egy osztrák tanárnő elmondja, mekkora baromság ez az egész

"Demokráciaképzés menekülteknek" – egy osztrák tanárnő elmondja, mekkora baromság ez az egész

A Krone.at cikke:

Menekült[eket oktató]tanárnő: „A némettanfolyamokon teljes értékkáosz uralkodik”

Egy némettanárnő, aki névtelen szeretne maradni, kitálal a krone.at-nek: Lisa B. (a nevét a szerkesztőség megváltoztatta) két évig oktatott menedékkérőket alaptanfolyamokon egy őrvidéki népfőiskolán. Mérlege több mint keserű.

„Már az évszámoknál kezdődik – afgán diákok ezen esztendőre gyakrabban az iszlám 1439. évét írják a jegyzetfüzeteikbe”. És: „Sokan azt sem tudják megmondani, hogy mennyi idősek”. Ezen emberek részére kellett volna neki értékeket is közvetítenie. „Azonban milyen A1-szintű diákok értik meg az olyan fogalmakat, mint humanizmus, szekularizmus [világiság], akkulturáció [kultúracsere, kulturális alkalmazkodás] vagy szükségleti piramis?” A pedagógusnő számára sziklaszilárd: „teljes értékkáosz” uralkodik.

Az előtörténet: Burgenland tartomány a tanárnőnek 26 oldalnyi integrációs anyagot készített el, összességében 24 órányi extra anyagot az integrációs intézkedésekkel kapcsolatban. Ezeket kellene A1-szinten (alaptanfolyam – a krone.at megjegyzése) az oktatásba belefoglalni. „Alapinformáció a demokráciaképzéshez és az ausztriai együttéléshez” – áll a tanfolyami kísérőfüzet címlapján.

Néhány eredeti vezérelv az értékkatalógusból:

  • „Férfiaknak és nőknek köszöntésképpen kezet nyújtani és a szemükbe nézni.”
  • „A disznóhús kedvelt, az alkohol engedélyezett.”
  • „A vallás magánügy. Otthon imádkozom. Nem imádkozom oktatás, munka alatt. Emiatt nem hagyom ott az oktatást, a munkát.”
  • Hírdetés

  • „Nő vagyok. Szabad nekem rövid szoknyát, nadrágot, bikinit viselnem, táncolnom… és ennek ellenére tisztességes nő vagyok, tisztességes lány vagyok, és tisztelettel bánnak velem.”
  • „Nem válogathatok abban, hogy az orvosom férfi vagy nő.”
  • Ezt mind csoportos gyakorlatokon kellene elmélyíteni. Lisa B. elmondta: „Mindez szép és jó, azonban annak hogyan kellene működnie, ha még azzal vagyok elfoglalva, hogy a der, die, das névelőket megtanítsam nekik?”

    „Sokan csak a jelenlét kedvéért jönnek”

    Ennek ellenére az összes menedékkérőnek nyilvánvalóan át kell mennie, „máskülönben túl sokba kerülne”. Lisa B. tanfolyamain menedékkérők, de vendégmunkások is ülnek. A 34 éves nő már oktatott diákokat Magyarországról, Romániából, Nigériából, Szomáliából, Afganisztánból és Kínából. A tanfolyam célja: a legegyszerűbb németet olvasni és érteni tudni.

    „Hogyan kellene bármilyen nyelvtudás nélküli diákokkal a nőjogi konvenciót átolvasnom és csoportokban ahhoz néhány közmondást felsorolnom? Ahhoz először el kellene nekik magyaráznom, hogy mi az a közmondás!” Ezenfelül némely diáknál hiányzik a szükséges komolyság: „Sokan csak a jelenlét kedvéért jönnek. Azt hiszik, hogy egy tanfolyam megóvja őket a fenyegető kitoloncolástól”.

    A kiegészítő anyag egy „botrány”

    Ennek ellenére a némettanárnő tisztelettel adózik a menekülteknek. A probléma nem magukkal a diákokkal van, hanem a mítosszal, hogy az ember menedékkérőknek egy A1-tanfolyam keretén belül demokratikus értékeket csak úgy mellékesen megtaníthat: „A kiegészítő anyag egy botrány! Milyen A1-szintű diákok értenek meg olyan fogalmakat, mint humanizmus, szekularizmus, akkulturáció vagy szükségleti piramis?”

    Gyakrabban kívánt volna magának némi támogatást, meséli Lisa B. Esetleg további kollégákat, hogy az oktatási anyaggal megbirkózzon. Mindenekelőtt azonban a problémás tanfolyami résztvevőkkel kapcsolatban folyvást magára volt utalva. Egy Iránból való hölgy az osztálytermében például szüntelenül felfordulásról gondoskodott. „Kérdőre akartam vonni, de a vezetőség azt egyszerűen nem vette tudomásul”.

    „Minden egyes emberre büszke vagyok”

    Ennek ellenére a tanárnő nagy tisztelettel van diákjai iránt: „A legtöbben odafigyelnek és legjobb tudásukat adják, hogy megértsenek, és annál nagyon türelmesek. Néha sajnálom őket, de minden egyes emberre büszke vagyok, aki a továbbiakban tanfolyamokra iratkozik be és azokat sikeresen legyűri”. Kurta-furcsa részlet a margóra: az abszolvált A1-tanfolyam után minden egyes diák számára van német nyelvű értékelés. „Ez azonban írásban történik – és a legtöbb diák abból egy szót sem ért. A legjobb az lenne, ha a szöveget szimbólumokkal helyettesítenék”, mosolyog a tanárnő.

    (Hidra)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »