Dinamikusan nőtt a lakosság forint állampapír-állománya

Dinamikusan nőtt a lakosság forint állampapír-állománya

A lakossági forint állampapírok állománya 34 százalékkal, 1735 milliárd forinttal bővült 2017-ben, s elérte december végére a 6802,9 milliárd forintot – közölte az Államadósság Kezelő Központ hétfőn. A kisbefektetők még mindig a rövid futamidejű állampapírokat részesítik előnyben, de az utóbbi időben az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is. 

A lakossági forint állampapírok állománya 34 százalékkal, 1735 milliárd forinttal bővült 2017-ben, s elérte december végére a 6802,9 milliárd forintot – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn.

Decemberben 135 milliárd forinttal emelkedett a lakossági forint állampapírok állománya az előző hónaphoz képest.

A deviza lakossági állampapírokkal, a Prémium Euró Magyar Állampapírral (Pemáp) együtt a lakossági állampapír-állomány megközelítette a 6939 milliárd forintot év végére.

Az ÁKK-nál úgy látják, a kisbefektetők még mindig a rövid futamidejű állampapírokat részesítik előnyben, de az utóbbi időben az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is. A tendencia az, hogy a féléves, egyéves futamidők helyett mindinkább 2-5 éves befektetések felé fordul a lakosság – vélekedett az adósságkezelő.

Decemberben a forint-papírok közül a legnagyobb mértékben, 72,4 milliárd forinttal a Prémium Magyar Állampapír (Pmáp) állománya nőtt havi alapon, amelyet 60,7 milliárdos bővüléssel a Féléves Magyar Állampapír (Fmáp) követett. Éves viszonylatban a Pmáp állománya 933,3 milliárd forinttal nőtt, az Fmáp állománya pedig 77 milliárd forinttal csökkent.

2016 végéhez viszonyítva még az Egyéves Magyar Állampapír (1Máp) esetében figyelhető meg kiugró változás, ennek állománya 2636,6 milliárdról 3110 milliárdra nőtt az időszak alatt.

Tavaly év végén összetételét tekintve a forintpapírokon belül a legnagyobb részarányt, 45,7 százalékot az 1Máp tette ki, amelyet a Pmáp követ 29,1 százalékkal.

2010 óta több mint tizenötszörösére emelkedett a lakossági állampapírok állománya, ami az ÁKK szerint jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az államadósság döntő részét a hazai megtakarítások finanszírozzák.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »