Donald Trump: Lehet, hogy egy nap barátok leszünk Kim Dzsongunnal

Donald Trump: Lehet, hogy egy nap barátok leszünk Kim Dzsongunnal

Értetlenségének adott hangot Donald Trump Twitter-bejegyzésében, amiért sértegeti és öregnek nevezi őt Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

„Miközben én sose mondanám rá, hogy alacsony és kövér” – írta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy ő igazán próbál Kim barátja lenni, és talán egy nap ez meg is valósulhat.

Fenti kijelentését később egy újságírói kérdésre válaszolva megismételte a vietnami sajtótájékoztatóján. Mint mondta: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy napon barátok lesznek Kim Dzsongunnal: „Furcsa dolog lenne, de előfordulhat”

„Ha megtörténne, az jó lenne Észak-Korea számára, de több más ország, sőt az egész világ számára is” – tette hozzá az amerikai elnök. „Akár meg is történhetne. Nem tudom, hogy meg fog-e, de nagyon-nagyon jó lenne.”

A politikus elmondta, hogy provokációk helyett szeretne előrelépést látni az észak-koreai kérdésben.

„Ha minket provokálnak, a világot provokálják, és ezt nem szeretnénk” – hangsúlyozta.

Az MTI beszámolója szerint Tran Dai Quang vietnami elnökkel közös hanoi sajtótájékoztatóján Trump nyomatékosította, hogy az amerikai hírszerzés oldalán áll a tavalyi elnökválasztási kampányra gyakorolt orosz befolyás kérdésében. A politikus leszögezte: a hírszerzést jelenleg remek emberek vezetik, éppen ezért nincs oka kételkedni annak hitelességében és megbízhatóságában. Az amerikai vezető ugyanakkor hozzátette: hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, aki az amerikai titkosszolgálatok eredményei ellenére tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna a választásba.

Trump jelezte: nem akar vitázni Putyinnal erről, inkább szeretne együttműködni Oroszországgal a szíriai, észak-koreai és ukrajnai válság megoldása érdekében.

Az elnök felajánlotta közvetítői segítségét a Dél-kínai-tenger körüli vita rendezéséhez. Kína a többi környékbeli ország – köztük Vietnam – követelésére fittyet hányva szinte teljes egészében magáénak szeretné a sűrű forgalmú területet. Trump elismerte, hogy Peking hozzáállása gondot okoz a térségben. Az amerikai elnök korábban Kínával is tárgyalt a kérdésről. Washington a hajózás szabadságát hirdető térségbeli műveleteivel többször tört már borsot a pekingi vezetők orra alá.

Quang elnök jelezte: Vietnam a viták békés rendezésében hisz, amelynek alapja a nemzetközi jog. Ez Vietnam szerint nem támasztja alá a kínai követeléseket.

Vietnam és az Egyesült Államok több gazdasági egyezményt kötött Trump látogatása alatt.

Az amerikai elnök helyi idő szerint kora délután tovautazik a Fülöp-szigetekre, 12 napos ázsiai körútjának utolsó állomására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »