Donald Trump nekiment az iráni atomalkunak

Az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást egy ország nem rúghatja fel – közölte Haszan Róhani iráni elnök pénteken, reagálva Donald Trump amerikai államfő bejelentésére az országgal szembeni új amerikai stratégiáról. Róhani tévébeszédében rámutatott, hogy az iráni atomalkut nem csak az Egyesült Államok írta alá.

 

Az államfő hevesen bírálta Trump beszédét, és azt mondta róla: tele volt szitkozódással és az iráni nemzet ellen felhozott alaptalan vádaskodásokkal. Hozzátette: Irán nem lázadó nemzet, Teherán tiszteletben tart minden nemzetközi megállapodást – számol be az MTI. Vélhetően Trumpnak arra a kijelentésére reagálva, mely szerint Irán 1979 óta hatalmon lévő vezetése mind a mai napig folyamatosan agressziót követ el, Róhani azt mondta: a nyolcvanas években vívott iraki–iráni háborúban az Egyesült Államok az agresszor országot támogatta.

 

Ám Donald Trump nem sokat ad a világra. Hiába tiltakoztak, előbb kilépett a párizsi klímaegyezményből, most hiába próbálták lebeszélni a nagyhatalmak, a szövetségesei, sőt még saját védelmi miniszterei is, nekiment az iráni atomalkunak is. A törvény szerint az amerikai elnöknek kilencvennaponta kell megvizsgálnia, hogy Irán betartja-e a 2015-ben megállapított feltételeket és hogy a megegyezés az Egyesült Államok érdekeit szolgálja-e. Donald Trump már kampánya során is a valaha volt legrosszabb alkunak nevezte az elődje által tető alá hozott megállapodást, ám hatalomba kerülése óta eddig nem bolygatta az ügyet. Eddig.

 

A megegyezés eredeti célja, hogy Irán ne építhessen nukleáris fegyvert, és ez teljesül is. Sérelmezi viszont, hogy Teherán rakétatesztjeivel és „közel-keleti terroristák támogatásával megszegi az alku szellemét”. Ez pedig szerinte már sérti az Egyesült Államok érdekeit. Ennek szellemében régóta várt pénteki beszédében Trump keményen nekiment az iráni rezsimnek.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump „merész döntéséhez”. A kormányfő azt mondta, hogy Trump lehetőséget teremtett egy rossz egyezmény kijavítására, az iráni „agresszió” visszaszorítására, valamint arra, hogy szembe lehessen szállni a terrorizmus támogatásának bűncselekményével. Az izraeli miniszterelnök más vezetőket is az amerikai lépés támogatására szólított fel.

 

MTI/mno.hu

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »