Donyeckben új államot kiáltottak ki Ukrajna utódaként

Donyeckben új államot kiáltottak ki Ukrajna utódaként

DONYECK. Az önhatalmúlag kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Ukrajna 19 régiójának képviselõi kedden Donyeckben bejelentették, hogy Kis-Oroszország (Malorosszija) néven új államot hoznak létre Ukrajna jogutódaként – jelentették orosz hírügynökségek.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a bejelentés meglepetést keltett és további kétségeket ébreszt 2015-ös minszki megállapodás betartásával kapcsolatban. Az egyezmény értelmében a harcokat be kell szüntetni, a szakadár területeknek vissza kell térniük ukrán fennhatóság alá, miközben széles körû önállóságot kell kapniuk. A bejelentésrõl a jelek szerint egyes szakadár vezetõk nem tudtak elõre és közölték, hogy nem akarnak csatlakozni az új államhoz – tette hozzá az AP.

Az új állam létrejöttérõl szóló "alkotmányos aktust" Olekszandr Timofejev, a Donyecki Népköztársaság (DNR) ügyvezetõ miniszterelnök-helyettese olvasta fel Donyeckben.

Eszerint az új állam Ukrajna jogutódja lesz, és azért nevezik Kis-Oroszországnak – amely bizonyos történelmi korszakokban a kelet-ukrajnai régiókat magában foglaló területeknek volt a neve -, mert "Ukrajna mint országnév kompromittálódott". Az új államnak Donyeck lesz a fõvárosa, Kijevet az új ország történelmi és kulturális központjává minõsítik át. Az ország állami lobogója Bohdan Hmelnickij zászlaja lesz. Hmelnickij a 17. században élt zaporizzsjai kozák vezetõ volt, csatlakoztatta Ukrajnát Oroszországhoz, és szobra Kijev fõterét díszíti.

"Azt javasoljuk, hogy minden régióból egyénileg válasszanak meg képviselõket az alkotmányozó gyûlésbe, amely megalapítja Kis-Oroszországot, és elfogadja az új alkotmányt" – mondta Timofejev.

Timofejev állítása szerint az új állam létrejötte nem sérti a kelet-ukrajnai rendezést szolgáló minszki egyezményeket. Jevhen Marcsuk, aki Kijevet képviseli a minszki tárgyalásokon, viszont azt mondta a 112 ukrán tévének, hogy a bejelentés teljesen megakaszthatja a tárgyalásokat.

Petro Porosenko ukrán államfõ a Twitter közösségi honlapon közzétett szûkszavú megjegyzésében reagált a donyecki bejelentésre, bár egy másik Novorosszija (Új-Oroszország) nevû történelmi régióra utal benne. "A Novorosszija-projekt el van temetve. Ukrajna megújítja szuverenitását a Donyec-medence és a Krím felett" – írta.

A TASZSZ hírügynökség szerint az "alkotmányos aktus" elõtt Zaharcsenko felolvasta a Kis-Oroszország létrejöttének szükségességérõl szóló politikai nyilatkozatot, és mindkét dokumentumot egyhangúlag fogadták el a donyecki összejövetelen Donyeck és Luhanszk, illetve 19 ukrajnai megye képviselõi.

Ukrajna 24 megyébõl áll, illetve hozzá tartozik még elvileg az Oroszország által elcsatolt Krími Autonóm Köztársaság is, és önálló közigazgatási egységként Kijev és Szevasztopol városa. A TASZSZ szerint a donyecki rendezvényen mások mellett jelen voltak Kijev és Kijev megye, illetve több nyugat-ukrajnai megye képviselõi is, de Kárpátalja nem szerepel a felsorolásban.

A Luhanszki Népköztársaság kormányának szóvivõje, Volodimir Dehtjarenko cáfolta, hogy a donyecki összejövetelen részt vettek volna Luhanszk hivatalos képviselõi, mi több – mondta – Luhanszkban nem is tudtak róla, hogy lesz ilyen rendezvény, és a donyeckiek elõzõleg nem is egyeztettek velük.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »