"Drága testvérem, rengeteg pénzt nyertél, csak előtte utalj mán nekem néhány ezer forintot"

"Drága testvérem, rengeteg pénzt nyertél, csak előtte utalj mán nekem néhány ezer forintot"

Újfajta feltöltő-kártyás csalások terjedésére hívta fel a figyelmet Dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, országos rendőrfőkapitányi biztos szerdán, a budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón.

A police.hu beszámolója szerint több száz embert károsítottak már meg országszerte a bűnözők úgy, hogy valamelyik mobilszolgáltató cég vagy a Szerencsejáték Zrt. nevében hívták fel őket. A csalók legtöbb esetben azt mondták, hogy a hívott fél nagyobb pénzösszeget nyert, de hivatkoztak már nyaralásra vagy lakásnyereményre is.

Hírdetés

A sértettől a nyereményért cserébe azt kérték, hogy egy megadott mobiltelefon egyenlegét töltse fel. Az is előfordult, hogy egy bediktált kódot kellet a sértettnek beütnie egy bankautomatánál – amiről utólag kiderült, hogy valójában szintén egy feltöltendő mobiltelefonszám volt. Olyan is volt, akit arra tudtak rávenni, hogy regisztrációs díjként egy bankszámlára utaljon pénzt.

A trükkös csalók felderítése országos koordinációt igényelt – ezt irányította Dr. Tarcsa Csaba. A klasszikus nyomozási munkát stratégiakutatással és hálózatelmélettel ötvözték, hogy az elkövetőket ne csak egy, hanem valamennyi általuk elkövetett bűncselekménnyel meg tudják gyanúsítani.

A telefonos csalásokról mi is írtunk már korábban. Ebben az esetben a hívott fél egyből levágta, hogy egy szélhámossal van dolga. A felsült csaló nehezen viselte a lebukást.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »