Drucker az érdemeik szerint valorizálná az egészségügyi dolgozók bérét

Drucker az érdemeik szerint valorizálná az egészségügyi dolgozók bérét

POZSONY. Módosulhat az egészségügyi dolgozók jutalmazásának módja a jövõben Szlovákiában. Jelenleg a bérüket automatikusan minden évben valorizálják, mert azok nagysága az átlagbérétõl függ. TomᚠDrucker egészségügyi miniszter azonban azt szeretné elérni, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben vegyék figyelembe az érintett személyek érdemeit.

A tárcavezetõ törvénymódosító javaslatát a jövõ évben mutatná be.

„Célunk az érdem elvének az átültetése. Ez többféleképpen valósítható meg, például úgy, hogy ezentúl majd jobban kötõdik a hatáskörökhöz, valamint bizonyos számú ledolgozott évhez, stb… Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a teljes pénzösszeghez hozzá akarunk nyúlni, aminek az egészségügyi alkalmazottak bérének valorizációjára kell irányulnia” – fejtette ki Drucker. Egyúttal jelezte, errõl a témáról a munkáltatókkal és az alkalmazottak képviselõivel is tárgyalnak majd.

Tomáš Drucker elmondta, nem ellenzi a valorizációt és azt sem, hogy azt jogszabállyal rendezzék, de mindezt az érdem elve alapján tenné. Ha ugyanis a valorizáció automatikusan történik, az szerinte csökkenti a versenyszellemet. „Ha fontolóra vesszük a rendszer módosítását, akkor nem úgy, hogy akár egyetlen bérre szánt centet is megvonnának, hanem olyan kritériumokat kellene feltételül szabni, hogy a munkáltató esetében megkülönböztethetõ legyen, hová is mennek ezek a pénzek” – magyarázta.

A kormány elemzõi is ajánlják az ún. bérautomata átértékelését. Rámutattak, hogy a 18 nagy kórház üzemeltetési költségei az elsõ félévben elsõsorban az egészségügyi dolgozók bérének automatikus növekedése miatt emelkedtek. „A személyi költségek annak ellenére nõttek, hogy a tavalyi év hasonló idõszakával összevetve a kórházakban 104 orvossal kevesebb dolgozik. A személyi költségek 4 százalékos emelkedését tartjuk nyilván a 2016-os év hasonló idõszakával összevetve” – olvasható a jelentésben.

Ezért a az egészségügyben végzett revíziókat követõen foganatosított intézkedések teljesítésérõl szóló elõzetes jelentésben a bérautomata átértékelését és e probléma megvitatását javasolják.

Az egészségügyi dolgozók bérérõl szóló törvény 2016 óta hatályos Szlovákiában. A jogszabály több mint 20 egészségügyi hivatással kapcsolatos béreket rendezte, többek között a gyógyszerészekét, a nõvérekét, az egészségügyi laboránsokét, ám az orvosokét nem. Az utóbbiak bérezésével ugyanis a 2011-es évi vonatkozó jogszabály foglalkozik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »