Dujsebajev cinikus válasza Lékaival kapcsolatban

Talant Dujsebajev veretlenül vezette ki férfiválogatottunkat a januári közepén kezdődő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra, Lengyelországba. Lapunknak készséggel beszélt a magyar kézilabdára váró, gyönyörű jövőről, arra viszont kissé cinikus választ kaptunk, a huszonhét éves Lékai Máté, az utóbbi évtized legvirtuózabb játékosa, miért nem tagja a csapatának.

– Mit érhet el a férfiválogatott az Eb-n?
– Most még a felkészülés fázisában vagyunk, elsősorban a fizikai és a taktikai edzéseken van a hangsúly, és nagyon jól edzenek a játékosok, elégedett vagyok velük. Ha vannak is kisebb gondjaink, néhány sérültünk, illetve Dzsamali decemberben még nem lehetett velünk a klubkötelezettsége miatt, januárban már egy komplettebb keret áll össze. Hétvégén két tesztmeccset játszunk a szerbekkel, ezek után látjuk majd tisztábban, hogyan állunk, mire lehetünk jók. De a cél az, hogy az Eb-n küzdjünk azért a két helyért, amelyekkel még odaérhetünk a tavaszi olimpiai selejtezőre.

– Nem vállalt könnyű feladatot…
– Nagyon nehéz lesz, mert hihetetlen erős az Eb mezőnye, sok komoly riválisunk akad, akik ugyanazzal a céllal vágnak neki a tornának. Ilyenek a szerbek, az oroszok, az izlandiak és a svédek, ők sem vívták még ki a selejtezőn való részvételt. Mérkőzésről mérkőzésre haladunk majd.

– A decemberi női világbajnokság után néhányan abban látták a kudarc okát, hogy a magyarok nem tudják a legfontosabb meccseken kihozni magukból a legjobb teljesítményüket.
– Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt már pontosan lássam. Másfél éve sem dolgozom még a férfiválogatott mellett, negyvenöt edzést tartottam, világversenyen még nem jártunk, szemben a női csapattal, így ezt még nem ítélhettem meg.

– De a magyarok motivációját igen. A női válogatottnál is vannak, akik ebben látták a hibát.

– Ha nem vagyunk motiváltak az Eb előtt, legjobb, ha itthon maradunk. Az egész csapat szupermotivált, és eszerint is edz, nagyszerűen. Mindenki sikeréhes a kerettagok közül, és pályára akar lépni Lengyelországban.

– Mi az oka, hogy a magyar játékosok száma minimálisra esett vissza a külföldi Bajnokok Ligája-csapatokban?
– A válaszhoz hozzátartozik, hogy Veszprémben és Szegeden olyan szintű munka folyik, amelyet világszerte elismernek. A magyar bajnokságnak megvannak a feltételei ahhoz, hogy erős legyen, és fokozatosan nő is a színvonal. Először viszont vetni kell ahhoz, hogy tíz-tizenöt év múlva arathassunk, és eredmények legyenek ilyen téren is, de Magyarországon a klubokban és a szövetségben is jó munka folyik. A fiatal tehetségek egyre inkább a felszínre kerülnek, még sokat hallunk róluk. Van okunk bizakodni, és minél jobban teszik a dolgukat, annál szebb lesz a jövőjük.

– Sokan nem értik viszont, hogy Lékai Máté miért nem kerettag. Visszakerülhet még?
– Vissza. Tízmilliónak laknak Magyarországon, bárkiből lehet válogatott, így Lékai Mátéból vagy Harsányi Gergelyből is. Egy tizenhét fős keretben viszont nem jut mindenkinek hely. Ide azok kerülnek, akik a legjobbak a válogatott szempontjából. Azt nézem, hogy mi a legjobb az országnak, és nem arról van szó, hogy mi tetszik személyesen Talant Dujsebajevnek, és mi nem. Tisztán sportszakmai kérdés a válogatás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »