Dunaújvárosban a Jobbik jelöltje a fideszes nyakára ért – a baloldaliak a fasorban sincsenek

Dunaújvárosban a Jobbik jelöltje a fideszes nyakára ért – a baloldaliak a fasorban sincsenek

Az Iránytű Intézet friss, ötszáz fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatása szerint Fejér megye 4. számú választókerületében az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között dr. Galambos Dénes (Fidesz-KDNP) és Pintér Tamás (Jobbik) támogatottságában mindössze 4 százalékpont a különbség. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Mezei Zsoltra a pártválasztók 19 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Illésy István 4, Kasza Róbert a Momentum színeiben 2 százalékon áll.

Az intézet közleménye szerint szerint a Közös Ország Mozgalom február eleji mérése a Galambos Dénes és Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az azóta eltelt hónapban a választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatottsága a friss mérés alapján 6 százalékpontot esett, míg a jobbikos Pintér Tamás 3 százalékponttal tudta növelni táborát, nagy valószínűséggel a taktikai szavazóknak köszönhetően. Az Iránytű közleménye szerint ellenzéki szavazók az esélyesebb jelölt, azaz a mostani kutatás szerint Pintér Tamás irányába történő további áramlásának mértéke az esetleges ellenzéki siker kulcskérdése.

(MNO)

Frissítés: az Iránytű Intézet elemzése

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között Dr. Galambos Dénes (Fidesz-KDNP) és Pintér Tamás (Jobbik) támogatottságában mindössze 4 százalékpont a különbség. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Mezei Zsoltra a pártválasztók 19%-a szavazna. Az LMP jelöltje, Illésy István 4, Kasza Róbert a Momentum színeiben 2%-on áll.

Hírdetés

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerület erőviszonyai jelentősen módosultak. Galambos Dénes akkor 35,9%-kal szerzett mandátumot, míg Pintér Tamás 25,2%-ot ért el, az Összefogás jelöltje, Magyar András Tamás szerezte a második legtöbb szavazatot, az érvényes voksok 29,4%-át. Az LMP-s Illésy István 4,4%-os eredményt ért el.

A Közös Ország Mozgalom február eleji mérésének eredményei

A Közös Ország Mozgalom február eleji mérése Galambos Dénes és Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az azóta eltelt hónapban a választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatottsága friss mérésünk alapján 6 százalékpontot esett, míg a Jobbikos Pintér Tamás 3 százalékponttal tudta növelni táborát, nagy valószínűséggel a taktikai szavazóknak köszönhetően. Az ellenzéki szavazók esélyes jelölt (Pintér Tamás) irányába történő további áramlásának mértéke az esetleges ellenzéki siker kulcskérdése.

A választókerületben a Fidesz-KDNP a teljes népesség 21%-ának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 16%-on áll. Helyben gyenge az MSZP-P, a teljes népesség 6%-a támogatja, míg a DK-t 7. Az LMP-re 3% voksolna. A választókerületben magas, 25%-os a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 14%.

A pártot választani tudók 38%-a a Fidesz-KDNP-re, 30%-a a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P támogatottsága ebben a kategóriában 11, a DK-jé 13%-on áll. Az LMP-t 5% támogatja. A Momentum és az MKKP 1-1%-on áll.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »