Egész Amerikát veszélyezteti a Zika-vírus

Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus – fejezte ki aggodalmát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn.

Egyelőre nem jelentették, hogy az Egyesült Államok szárazföldi részén bárkit is megfertőzött volna a csecsemők agyában maradandó károsodásokat okozó kórokozó, de Hawaiit már elérte.

A szúnyogok elszaporodása

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a Zika-vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponyaelváltozással, ami több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak – mutatott rá a WHO.

A vírus azért terjedhetett el villámgyorsan tavaly május óta a térség országaiban, mert a népesség nem rendelkezik védettséggel vele szemben, illetve jócskán elszaporodtak a vírust hordozó szúnyogok – írta közleményében a világszervezet.

Bár a vírust már emberi spermában is kimutatták, mindössze egy esetről tudnak, amikor nemi érintkezés során fertőződhetett meg a beteg. A bizonyosság érdekében nélkülözhetetlen a további kutatás ebben az irányban – hangsúlyozta a WHO. A szervezet szerint egyelőre arra sincs bizonyíték, hogy a csecsemők megfertőződhetnek-e az anyatej által.

Bizonyító erejű körülmények

A WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

A Zika-láz normál esetben enyhe lefolyású betegség, és egyelőre tisztázatlan, miért okozhatott kisfejűséget a brazíliai csecsemőknél – mutatott rá a világszervezet. „Bár még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a terhesség alatti Zika-fertőzés és a kisfejűség között, a körülmények bizonyító erejűek, és komoly aggodalomra adnak okot – mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója. – „Aggodalmunkat pedig fokozza, hogy a vírussal egy időben megnövekedett a neurológiai tünetek száma egyes érintett országokban.”

Nincs védőoltás

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében. A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent.

A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, amely a világ minden táján előfordul, így valószínű, hogy a járvány további országokra is átterjed. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »