Égig zeng az izraeli kormányajvék – nagyon fáj az atomfegyverrel rendelkező terrorállamnak a Iránt büntető szankciók feloldása

Égig zeng az izraeli kormányajvék – nagyon fáj az atomfegyverrel rendelkező terrorállamnak a Iránt büntető szankciók feloldása

Izrael az ENSZ, Irán és a nagyhatalmak egybehangzó elégedettsége ellenére továbbra is az iráni atomalku veszélyeire figyelmeztetett a tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodás hatályba lépésekor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Irán megfigyelését sürgette, és Teherán lankadatlan atomfegyverre törekvését hangsúlyozta az Irán elleni szankciók egy részének feloldása nyomán.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Irán az atomegyezmény aláírása után sem mondott le az atomfegyver megszerzéséről, továbbra is destabilizálja a közel-keleti térséget, és a terrort terjeszti – közölte vasárnap reggel az izraeli közszolgálati rádió. (Várjuk a híreket, hogy rájuk szakadt-e az égbolt – a szerk.)

"Izrael ezen túl is nyomon követi a megállapodás betartását, és figyelmeztet, ha azt megszegik" – derült ki a közleményből. "A nagyhatalmaknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) szorosan figyelemmel kell követniük az iráni atomlétesítményekben és más helyeken folyó tevékenységet, hogy megbizonyosodjanak arról, Irán nem folytatja titokban atomfegyver kifejlesztését" – figyelmeztetett Jeruzsálem.

Az izraeli diplomata szerint a szankciók feloldása "megolajozza az Irán által szerte a világban finanszírozott terrorizmus kerekeit".

Gilád Erdan, a stratégiai ügyek minisztere is aggodalmát hangsúlyozta a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodás végrehajtása miatt, mert szerinte Irán a Közel-Keletet veszélyezteti és a megállapodás nem lesz képes megfékezni a teheráni atomprogramot.

"Az a nap, amikor teljesülnek a nukleáris egyezményben foglaltak új és veszélyes korszakba vezet, amikor Irán anélkül szabadul meg legtöbb gazdasági szankciójától, hogy lemondott volna atomprogramjáról és magyarázattal szolgálna katonai tevékenységéről"- vélte Erdan.

A politikus kijelentette: "Irán továbbra is fegyverekkel lát el olyan terrorista csoportokat, mint a Hezbollah és a Hamász, miközben beavatkozik az Öböl-államok belügyeibe és ballisztikus rakétákat fejleszt megszegve az ENSZ Biztonsági tanácsának tilalmát".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »