Egy amerikai képviselő felfüggesztené a magyar sajtó finanszírozását

Egy amerikai képviselő felfüggesztené a magyar sajtó finanszírozását

Andy Harris republikánus kongresszusi képviselő levelében sürgeti az Egyesült Államok külügyminisztériumát, hogy javítsa kapcsolatait Magyarországgal, és azonnal függessze fel azt az Obama-adminisztrációtól örökölt gyakorlatot, hogy amerikai pénzből finanszírozzák a magyar médiát, így avatkozva be a választásokba. Az amerikai külügyminisztérium, mint ismert, korábban 700 ezer dollárt ajánlott fel a vidéki, ellenzéki sajtó támogatására.

A levél a héten kézről kézre járt a republikánus képviselők között. Az írásban a képviselő arra kéri Rex Tillerson külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal függessze fel a beígért hétszázezer dollárnyi adomány továbbítását az úgynevezett „független médiának” – idézi a 888.hu a Breitbart londoni kiadását.

Az amerikai külügyminisztérium, mint ismert korábban 700 ezer dollárt ajánlott fel a vidéki, ellenzéki sajtó támogatására, amelyre pályázni lehet majd. Az esetnek nagy visszhangja volt, Jack Montgomery amerikai újságíró szerint például világbotrány lenne, ha mondjuk az oroszok küldenének pénzt e célra az Egyesült Államokba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszként bekérette az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivőjét. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője pedig az amerikai külügy kezdeményezését úgy értékelte akkor, hogy ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára – jöjjön a pénz bárhonnan – nem enged meg.

A 888.hu szerint az akciót Obama egykori, a külügyminisztériumban „rekedt” hívei rendelhették el. Harris képviselő azt írta levelében, hogy az Obama-adminisztráció lekezelően bánt a Közép-Európában található Magyarországgal, amelyet így „nem kívánatos állammá” tett és a médiafinanszírozási akciót félrevezetőnek tartja.

Harris, aki Maryland kongresszusi képviselője, azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nyugati civilizáció elkötelezett védelmezője, és vezetése alatt Magyarország a tömeges bevándorlás és Brüsszel hegemóniája ellen felszólaló, vezető hangadó lett.

Harris képviselő szerint, aki maga is magyar felmenőkkel rendelkezik, ez a médiafinanszírozási akció a legújabb azon akciók sorában, amelyet a külügyminisztérium indított, hogy megsértse és aláássa a magyarországi jobbközép kormánypárt tekintélyét, amely az Egyesült Államok egyik legközelebbi szövetségese Európában.

A politikus emlékeztetett Orbán Viktor korai és azóta is fennálló támogatására Trump elnök irányában, és kritizálta Soros György beavatkozását Magyarország belügyeibe a különböző NGO-kon keresztül. Harris szerint nemcsak, hogy Orbán támogatásáról biztosította Trumpot, hanem bizonyos területeken a politikájuk is hasonló alapokon áll, így a védelmi kérdésekben, az antiterrorizmus kérdésében, valamint a migráció kérdésében.

Ahogy Trump elnök kijelentette, hogy Amerika az első, úgy Magyarország is a nemzeti érdekeit követi, sokszor a liberális, Soros által finanszírozott ellenzék ellenében – emelte ki a képviselő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »