Egy évvel ezelőtt robbantottak a szentpétervári metróban

Egy évvel ezelőtt robbantottak a szentpétervári metróban

Egy évvel ezelőtt egy kirgiz származású, iszlám vallású férfi robbantott a szentpétervári metróban. A terrorakcióban tizennégyen haltak meg és több mint félszázan megsérültek.

A merénylet után nemcsak Oroszországban fokozták a terrorkészültséget, hanem az iszlamista merényletek sújtotta Franciaország is azonnal megerősítette a főváros védelmét. Párizs valamennyi tömegközlekedési csomópontjára egyenruhások vonultak ki.

Venczel Katalin az M1 tudósítója kiemelte, a szentpétervári terrortámadás után Párizsban is megerősítették a metró védelmét, akkor 150 katonát irányítottak a párizsi metróba. Mivel a szentpétervári terrortámadás egy héttel a francia választások előtt történt, minden elnökjelölt azonnal reagált, szolidaritását fejezte ki és Francois Hollande francia államfő felajánlotta az ország segítségét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Másnap Angela Merkel, Francois Hollande és Vlagyimir Putyin telefonon egyeztettek.

A jelenlegi készültségről Venczel Katalin elmondta, a 2015 januári merényletsorozat óta – amikor a Charlie Hebdo szerkesztőségét és egy kóser élelmiszerboltot támadtak meg terroristák – a legmagasabb a terrorkészültség. Százezer csendőr, katona, és rendőr biztosítja a franciák biztonságát.

Ezt a készültséget nem csökkentették akkor sem, amikor a rendkívüli állapotot tavaly novemberben feloldották a hatóságok, ugyanis annak rendelkezései átkerültek az általános jogba. A tudósító hangsúlyozta, sokat lehet hallani arról, hogy ez feltehetően nagyon sokáig így lesz még Franciaországban.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »