Egy hét múlva végre ítélkezünk az elmúlt nyolc év felett

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. A választópolgároknak két szavazatuk van:

voksolhatnak arra, kit szeretnének a 106 egyéni választókerületben képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják.

Erre támaszkodva több civil szervezet és mozgalom, például a Viszlát Kétharmad, a V18, vagy a Közös Ország Mozgalom is arra buzdít:

listán szavazzunk arra a pártra, amelyet a legközelebb érezzük magunkhoz, egyéniben azonban a legesélyesebb ellenzéki jelölt mellé tegyük az ikszet. 

Nem tudja, ki verheti meg a fideszes jelöltet az ön választókerületében? Ez az oldal megmondja

Azt írták: az interaktív, közérthető információbázist az Intézet munkatársai úgy alakították ki, hogy azt minden választó egyszerűen használni tudja.A térképek és az ábrák a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet együttműködésében végzett választókerületi közvélemény-kutatások adatait mutatják, de abba a közelmúltban, a Közös Ország Mozgalom megbízásából készült méréseket, valamint a jövőben más kutatóintézetek által készített választókerületi méréseket is fel fogják használni.

Aki múlt héten péntekig kérte a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessen részt a választáson, az nem pártlistára, hanem nemzetisége listájára voksolhat.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar választójogával, átjelentkezéssel szavazhat.

Az átjelentkezést április 6-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől. A kérelem papíron és online is benyújtható

Eddig már több mint 101 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön szavaznának. Az átjelentkezéssel szavazó is a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire szavaz. Négy évvel ezelőtt 120 ezren szavaztak átjelentkezéssel.

Nem lesz otthon április 8-án? Április 6-ig jelentkezzen át akár online, és szavazzon könnyedén!

A legfontosabb a határidő: az átjelentkezési kérelmet április 6. 16:00-ig lehet benyújtani.Az jelentkezhet át másik szavazókörbe, akinek van magyarországi lakcíme, de az máshova szól, mint ahol él vagy dolgozik.

Az április 8-i választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki március 24-éig kérte felvételét a névjegyzékbe. Összesen valamivel több mint 378 ezer külhoni magyart vettek fel a központi névjegyzékbe. Négy évvel ezelőtt 193 ezren voltak jogosultak levélben szavazni.

A jogosultak már közel 3 ezer levélszavazatot adtak le: mintegy 2 ezer érkezett már be az NVI-hez levélben, és mintegy ezret a kijelölt külképviseletek egyikén adtak le.

A 106 egyéni választókerületben 1614 jelölt indul, négy éve ez a szám 1530 volt. A jelöltek a sorsolás sorrendjében szerepelnek a szavazólapon és az kapja a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A választók pártra is szavazhatnak egy másik szavazólapon. Országos listát 23 párt állított, azok, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben tudtak önálló jelöltet állítani. Négy éve 18 pártlista szerepelt a szavazólapon.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy minden nemzetiségnek lesz legalább szószólója az új Országgyűlésben. Ha egy nemzetiség megszerzi az országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyedét, akkor szavazati joggal rendelkező képviselőt küldhet a parlamentbe. Négy évvel ezelőtt 22 ezer voksra lett volna szükség a kedvezményes mandátumhoz, ezt azonban egyik nemzetiség sem érte el. A határidőig 60 ezren regisztráltak nemzetiségi választópolgárként, a német nemzetiség tagjai közül 33 710-en. A német nemzetiség így “várományosa” lehet a kedvezményes mandátumnak, ha nem nő drasztikusan a választási részvétel és a németként regisztráltak túlnyomó többsége érvényesen szavaz.

A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken, valamint a levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után, várhatóan április 14-éig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 27-ig. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »