Egy kosárra voltunk a negyeddöntőtől az Eb-n

Egy kosárra voltunk a negyeddöntőtől az Eb-n

Hétfőn késő este az olaszok nyerni akartak és nyertek is a szlovákok ellen, így elérték a céljukat, a mieinkkel játszhattak a női Eb-n a nyolcaddöntőben. A magyarok fél nappal frissebbek voltak viszont, az olaszok ráadásul már a 2. csoportmeccsükön, a törökök ellen elveszítették (állkapocstörés miatt) egyik legjobbjukat, Laura Macchit.  

Ha nem lett volna kiírva a háttérben, hogy ez a csehországi Eb, néha azt hittük volna a második negyedben, hogy két rossz formában lévő amatőr együttes meccsét nézzük.  A magyarok nyolc perc alatt kettő, azaz kettő pontot dobtak, Stefan Svitek szövetségi kapitány egyre másra kérte ki az idejét. Előbb tanítani való hidegvérrel magyarázott, aztán már hangosabban tudatosította a lányokkal, hogy akkor is folytassák, amit eddig csináltak, ha nem ment eddig.  

Nagy szerencséjük volt ebben az időszakban, hogy az olaszok is nagyjából úgy kosaraztak, mintha egy vízilabdacsapat tévedt volna edzőtáborozás közben a pályára. Technikai hibák miatt sokszor addig sem jutottak el, hogy rádobjanak, mert elhagyták közben a labdát vagy elvették tőlük – hol a mieink, hol a játékvezetők. Még így is elhúztak nyolc ponttal, mert az egész negyed során hetet tudtak összekuporogni a mieink, elsősorban Krivacevic Tijanának köszönhetően.  

A harmadik negyedben az olaszok küzdöttek azzal, hogy ebben a sportágban az a feladat, hogy valahogy begyömöszölje a kosárba az ember a labdát, öt pontot sikerült összehozniuk tíz percen át. A mieink végre úgy kosárlabdáztak, ahogy ez mégiscsak illik egy kontinensbajnoksághoz. A záró negyed elején nyolccal már ők vezettek. Ezekben a percekben el lehetett volna dönteni a meccset, de egyrészt a mieink sem (dobó)gépek, így újabb hullámvölgybe kerültek, másrészt az olaszok elővettek egy olyan védekezést, hogy a tiszta dobóhelyzet kidolgozása is komoly gondot okozott. Az utolsó percre kettővel már ott volt az előny. Sviteket ebben a negyedben már cserben hagyta magyartudása, annyira a meccsre koncentrált, hogy talán észre sem vette, hogy angolul beszél. 

Tíz másodperc volt hátra, amikor egypontos hátrányban a mieink a győzelemért támadhattak. Courtney Vandersloot az egész meccsen tudása alatt játszott, de ő vitte fel a labdát, és akart gólpasszt adni a Krivacevicnek. Az elgondolás jó volt, a kivitel nem, a labdaeladás után 49-48-re nyertek az olaszok.   

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »