Egy órát utazott a szavazólapért egy Bécsben élő magyar

Az öt éve Bécsben élő Kádár Tamás egyike azoknak, akik hivatalosan is feladták magyarországi lakcímüket, így jogosulttá vált arra, hogy levélben szavazzon az április 8-i választáson. Csakhogy az Euronews által bemutatott magyar férfi viszont nem adta meg a bécsi címét a magyar választási irodának – mivel korábban kéretlen levelekkel kezdte bombázni a magyar kormány –, hanem személyes átvételt kért.

Kiderült azonban, hogy a szavazólap személyes átvételére csak Szlovákia, Ukrajna, Románia, illetve Szerbia területén van lehetőség konzulátusokon, Ausztriában nincs. Kádár Tamás ezért egy órát vonatozott Pozsonyba, hogy az ottani konzulátuson vegye át a szavazólapot. „Bécsben lakom, és ez a nagy szerencsém, hogy ide tudtam jönni viszonylag hamar, egy óra alatt, vonattal. Ez volt a legközelebb” – mondta.

Az Euronews emlékeztet, hogy már közel 380 ezer, határon túl élő magyar kérte a felvételét a levélszavazók névjegyzékébe. A szavazólap személyes átvétele ugyanakkor – úgy tűnik – csak a környező országokban élő magyar állampolgárok voksolását segíti, egy Japánban vagy Marokkóban élő magyar viszont nehezen élhet ezzel a lehetőséggel. A szavazatukat ellenben a világ bármelyik országában feladhatják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »