Egy robbantás, amelybe beleremegett Szentpétervár

Egy robbantás, amelybe beleremegett Szentpétervár

SZENTPÉTERVÁR. Robbanás történt egy évvel ezelőtt, 2017. április 3-án helyi idő szerint délután 2 óra 40 perc körül egy metrószerelvényen a szentpétervári Szennaja és a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomások között. A tizennégy halálos áldozatot követelő detonációt a nyomozó hatóság hamar terrortámadásnak minősítette. Az elkövető, a 22 éves iszlamista szélsőséges Dzsalilov – habár az oroszok szerint nem állt szándékában az öngyilkosság – nem élte túl a saját maga által elkövetett merényletet.

Két állomás között járt egy szerelvény a világ egyik legnagyobb utasforgalmát bonyolító szentpétervári metróban, amikor pokolgép robbant a harmadik kocsi utasterében. Utóbb kiderült, hogy a robbanást egy házi készítésű, 300 gramm trotilnak megfelelő robbanóerejű, fémgolyókkal megtöltött pokolgép okozta akkor, amikor a szerelvény eleje már beért az alagútba. (A mozdonyvezető ekkor nem állította le a szerelvényt, hanem továbbhaladt a következő állomás felé – amivel lényegesen megkönnyítette a későbbi mentést.)

A detonáció következtében 11-en a helyszínen életüket vesztették, hárman pedig később haltak bele súlyos sebesüléseikbe. A metróban összesen 57-en sérültek meg.

Egy másik, jóval nagyobb robbantás is elő volt készítve

A hírek kezdetben két robbanásról számoltak be, ám ezt a hatóságok hamar cáfolták. Az viszont tény, hogy a metróhálózat Vossztanyija állomásán a biztonsági szolgálatok egy második, szintén fémgolyókkal töltött robbanószerkezetet hatástalanítottak. Ennek a pokolgépnek robbanóereje – derült ki később – egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

A napi kétmillió utast szállító szentpétervári metró összes megállóját lezárták. A helyi önkormányzat háromnapos gyászt hirdetett. Szentpétervári lakosok az áldozatok és családtagjaik iránti szolidaritásuk jeleként virágot vittek a metróhoz.

Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a szentpétervári robbantások hírére fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is. Az orosz közlekedési minisztériumban és a közlekedésfelügyeletnél bizottságok alakultak rendkívüli helyzet kezelésére.

Megtalálták az elkövető maradványait

A nyomozás csakhamar megállapította, hogy a robbanószerkezetet a metrón hétfőn az egyik utas hozhatta működésbe, akinek maradványait a metrókocsiban megtalálták. A támadás feltételezett elkövetője a 22 éves, orosz állampolgárságú, kirgizisztáni üzbég származású Akbarzson Dzsalilov. Április 4-én már hivatalosan is a Kirgizisztánból Oroszországba elszármazott, iszlamista csoportokkal is összeköttetésben álló férfi volt a robbantás gyanúsítottja.

A legfontosabb bűnügyekben nyomozó orosz szövetségi hatóság szerint Dzsalilov „genetikai nyomot” hagyott a második, fel nem robbant pokolgépet tartalmazó táskán is.

A robbanószerkezet vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta, a hasa magasságában.

A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok tizenegy közép-ázsiai származású (kirgizisztáni üzbég) embert vettek őrizetbe, így a 27 éves Abror Azimovot is, aki a merénylőt felkészítette a robbantásra, amely – habár azt minisztériumi szinten sokáig cáfolták – az Iszlám Állam bosszúja volt Moszkva szíriai beavatkozása miatt.

740 millió utast szállít a szentpétervári metró

A szentpétervári metró ma is a város legnépszerűbb közlekedési eszköze, a városi közlekedés 40 százalékát bonyolítja. A metrónak közel 70 állomása van, vonalainak teljes hossza 113,52 kilométer, az állomásokon 263 mozgólépcső működik.

A szentpétervári hálózaton a 2015-ös adatok szerint összesen 741 millióan utaztak, így ez Európában a negyedik legforgalmasabb metró a moszkvai, a párizsi és a londoni után, a világrangsorban pedig a 18. helyen áll. A metrónak mintegy 14 500 alkalmazottja van, és 1700 kocsival közlekedik.

Hasonló támadásokat követett el két csecsen öngyilkos merénylőnő a tavalyi esetet megelőzően, 2010-ben a moszkvai metróban: az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket és több mint százan megsebesültek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »