Egyiptom nem ad vízumot a katariaknak

Egyiptom nem ad vízumot a katariaknak

A csütörtöktől érvénybe lépő rendelkezés nem vonatkozik az egyiptomiak katari házastársaira, és a katari diákokra, akik az országba érkezéskor jogosultak a turista vízumra – közölte Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő.

A döntés hétfőn vált ismertté, amikor Számeh Sukri külügyminiszter találkozott kuvaiti kollégájával, Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh sejkkel, aki közvetíteni próbál a Katar, illetve Perzsa (Arab)-öböl menti és más országok példa nélküli viszályában.

Sukri kitartott amellett, hogy Katarnak válaszolnia kell az arab országok követeléseire, amelyeket feltételül szabtak az emírség ellen június 5-én elrendelt embargó feloldására – derült ki a külügyi közleményből.

Szaúd-Arábia, az emírségek, Egyiptom és Bahrein a múlt hónapban szakították meg diplomáciai kapcsolataikat Dohával. Gyakorlatilag blokád alá vették a szárazföldön csak Szaúd-Arábia felől megközelíthető félszigeten fekvő Katart, mert szerintük szélsőségeseket támogat, beleavatkozik szomszédai belügyeibe, aláássa a térség biztonságát és stabilitását.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »